Всичко за Индия и Боливуд


You are not connected. Please login or register

Навратри

Go down  Съобщение [Страница 1 от 1]

1 Навратри on Съб 27 Юни 2009 - 4:01

BollyAngel

avatar
Администратор
Администратор
Навратри идва от санскрит "Нава" -девет и "раат"- нощ. Този празник ознаменува деветте нощи на преклонение . Тези 9дни и нощи хората празнуват като изразяват своята почит и благодарност най-вече чрез танци.

Първите 3дни са посветени на Богинята-майка - Дурга /известна още като Кали и Шакти в зависимост от превъплащенията си/. Индийците я призовават с молитви, за да пречисти душите и домовете им от дефекти и зли сили.

Следващите 3дни Дурга се боготвори заради чудото, с което създава Лакшми - богинята на благосъстоянието и която благославя хората с добруване, здраве и добро разположение.

Последните 3дни се боготвори богинята на мъдростта Сарасвати и се търси нейната благословия.
10я ден ,както вече споменах, е ДАШЕРА. Той бележи победата на бог Рама над злите сили, олицетворени в дяволския образ на демона Раван.

Празникът се чества с пищни фойерверки и заря, обикновено на градския площад има сцена на открито, където хората пеят , танцуват и се забавляват под звуците на традиционни индийски ритми до ранни зори. Домакините приготвят много сладкиши, а семействата дружно извършват обичайната молитва за празника /Дашера пуджа/. На много места главно в южните части по време на Дашера се правят грандиозни карнавали, където участнците се обличат като герои от индийския епос и разиграват сцени от Рамаяна или други религиозни и исторически свещени книги.


[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]

Върнете се в началото  Съобщение [Страница 1 от 1]

Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите