Всичко за Индия и Боливуд


You are not connected. Please login or register

Кладенеца Чанд Баори

Go down  Съобщение [Страница 1 от 1]

1 Кладенеца Чанд Баори on Нед 2 Юни 2013 - 9:55

BollyAngel

avatar
Администратор
Администратор
Кладенеца Чанд Баори
[You must be registered and logged in to see this image.]

Чанд Баори се намира в селцето Абанери в източната част на Раджастан, Индия и е една от най-пренебрегваните забележителности в Индия. Това е един от най-старите стъпаловидни кладенци в щата и се счита за най-големия както в Индия, така и в целия свят. Чанд Баори прилича на всичко друго, но не и на кладенец. Тази невероятна квадратна структура е построена през 9 век от крал Чанда на династия Никума с цел да събира и съхранява както подпочвени, така и повърхностни и дъждовни води. Има 13 етажа с по 3 500 тесни стъпала, подредени в съвършена симетрия, които се спускат към дъното на дълбокия 30,5 метра ров. Зеленясалата вода в основата днес свидетелства, че структурата не се използва вече, но въпреки това тя остава интересна спирка от туристическия маршрут, която е на възраст над 1000 години. Кладенецът е издигнат срещу храма Харшат Мата, който също е една от атракциите в района.

Наричани също bawdi или baori, стъпаловидните кладенци са уникалнo изобретениe на древните жители на Индия. Изключителната геометрична сложност на стъпалата са гарантирали на местните хора достъп до водата по всяко време на годината, както и от всички страни. Точната причина за изграждането на подобна структура все още не е напълно ясна, но най-лансираната теория е, че рова е използван като резервоар за вода. Тъй като Раджастан е на сухо място, водата бързо изчезва в жадните почви или се изпарява в непоносимите температури и затова всяка частица от нея е скъпоценна. Големия отвор на кладенеца е функционирал като фуния, улавяща дъждовните капки.

Освен като съоръжение за съхранение на водните ресурси Чанд Баори постепенно се е превърнал и в място за социални контакти. Местните жители са предпочитали стъпалата през летните дни, тъй като на дъното въздуха винаги е около 5-6 градуса по-студен отколкото на повърхността. Стъпаловидните стени обграждат три от страните на кладенеца, а четвъртата има набор от павилиони, построени един върху друг. На тази стена са издълбани ниши с красиви скулптури и религиозни резби. Има дори царска резиденция със стаи за краля и кралицата и сцена за сценични изкуства. Чанд Баори е използван и за декор във много филми.

Върнете се в началото  Съобщение [Страница 1 от 1]

Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите