Всичко за Индия и Боливуд


You are not connected. Please login or register

Конарк - Храмът на Слънцето

Go down  Съобщение [Страница 1 от 1]

1 Конарк - Храмът на Слънцето on Нед 31 Юли 2011 - 23:30

BollyAngel

avatar
Администратор
Администратор
Конарк - Храмът на Слънцето

[You must be registered and logged in to see this image.]

Храмът на Слънцето Конарк, често срещан и като Конарак е върхов момент в архитектурното строителство на Ориса (Orissa) и един от най-великолепните примери за религиозна архитектура навярно в целия свят. И днес Конарк е най-популярната туристическа дестинация в Ориса, намираща се на източното индийско крайбрежие, като от 1984 година насам е включен в списъка на ЮНЕСКО със световното културно наследство. Храмът на Слънцето Конарк е разположен на брега на Бенгалския залив (Bay of Bengal), на 35 километра северно от Пури (Puri).
Конарк е изцяло посветен на Бога Слънце Сурия (Surya) и е известен още като Черната пагода (Black Pagoda). Построен е във формата на гигантски колесница и е известен с изящните си каменни резби, които са издялани по цялата му структура. Наред с Тадж Махал, Златния храм Хармандир Сахиб (Harmandir Sahib) и още няколко обекта в страната, Конарк е обявен за едно от седемте чудеса на Индия.
Конарк - Храмът на Слънцето

Конарк е издигнат през 1250 година от цар Нарасимхадева (Narasimhadeva) в знак на благодарност над победите при нашествията на мюсюлманите по тези земи. Местните жители добре знаят легендата, която гласи, че Конарк обладава много силна аура. Тя се дължи на два много мощни магнита, които са били вградени в кулата. Силата им била толкова голяма, че позволявала царския трон да стои във въздуха.

Европейските моряци, плаващи край бреговете използвали храма за навигация. От тях идва и псевдонима на Конарк - Черната Пагода. Корабоплавателите обвили в тъпен ореол храма заради честите корабокрушения, които ставали по тукашното крайбрежие. Предполагало се, че те се дължат именно на огромните магнити, които привличали плавателните средства по модела на приливите и отливите.

През 15 век Храмът на Слънцето Конарк е извънредно повреден след едно нашествие на мюсюлманите. Главната статуя в храма е била отнесена в Пури от свещениците, но голяма част от светилището е опустошено. След това природните сили довършват започнатото от мюсюлманите. До 20 век Конарк остава погълнат от пясъци и бурени. Под британско управление започва ракриването на храма, а през 1924 г. граф Ronaldshay обявява Конарк за "един от най-изумителните сгради в Индия”.

Конарк е изключително красив и уникален с формата си на колесница – построен е с 12 двойки от издълбани в каменните блокове колела и със седем галопиращи коня. Само един от жребците обаче оцелява с незасегната структура. Достигащ 261 метра височина, Конарк се приема и като символ на Колелото на живота.

Времето било едно от нещата, контролирани от Бога Слънце. Седемте коня, които дърпат храма на изток, към зората са символ на седемте дни от седмицата. От своя страна 12-те колела кореспондират на месеците в годината, а броят на спиците им, който е 8, се приема за символ на осемте етапа от идеалното ежедневие на жената.

Главният портал на Конарк гледа на изток, към морето и се намира пред една интригуваща зала, която е по-късно допълнение. Тази ритуална зала се нарича bhogamandapa и вероятно се е използвала за ритуални танци, съдейки по стените, на които са издълбани скулптури на музиканти и танцьори, както и еротични сцени.

Навсякъде около Конарк има флорални геометрични композиции. Самият храм е до голяма степен в руини, но колекция от ценните му предмети и украса може да се види в Музея на Бога Слънце. Всеки сантиметър от храма е покрита с скулптор, които граничат със съвършенството.

Могат да се видят божества, божествени и човешки музиканти, танцьори, любовници, и множество семейни сцени на дворцовите особи, птици, животни, митологични същества и т.н. Около 2 000 образа на слонове са изваяни само в основата на главния храм Конарк. Особено интересни са еротичните сцени, които обладават цялото възможно изящество и красота.

BollyAngel

avatar
Администратор
Администратор
[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]

Върнете се в началото  Съобщение [Страница 1 от 1]

Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите