Всичко за Индия и Боливуд


You are not connected. Please login or register

Амбър Форт

Go down  Съобщение [Страница 1 от 1]

1 Амбър Форт on Чет 23 Юни 2011 - 23:18

DeepS

avatar
Модератор
Модератор
Амбър Форт

[You must be registered and logged in to see this image.]
Крепостта-дворец Амбър Форт (Amber Fort) е безценно бижу в Джайпур, което задължително трябва да се посети. Изключително впечатляваща Агра Форт се счита за една от най-красивите крепости в Индия. Още преди да приближите двореца се виждат типичните за повечето дворци в Раджастан, високите и здрави стени на крепостта, обсипани с бастиони и балкони. Амбър Форт се намира на около 11-13 км от Джайпур, по магистралата Delhi-Jaipur Highway. Дворецът е разположен в селището Амбър, което е столица на клана Kachhwaha, докато тя не се премества в Джайпур през 1727 година.

Огромните крепостни стени на Амбър Форт докосват езерото Маота (Maota), което е още един притегателен щрих за многото туристи. Ако не сте с организирана туристическа група, до Амбър Форт може да се стигне лесно с автобус от града или с такси. Архитектурата на двореца, изцяло издигнат от бял мрамор и червен пясъчник, е просто уникална.

Основите на удивителния Амбър Форт са положени през 1592 по нареждане на Raja Man Singh I. В сегашният си вид обаче замъкът е завършен по време на управлението на Raja Jai Singh I, като дворецът е строен на няколко етапа между 1600 и 1727година.

Макар и с леко груба фасада на външен вид, Амбър Форт впечатлява многобройните си посетители с изключително хармонична и спокойна интериорна украса. Цялата крепост е забележителна с иникалното си съчетание между два архитектурни стила, които съжителстват отлично и в интериорната украса.

Хиндуисткият и мюсюлманският маниер се усеща навсякъде в замъка. По стените могат да се видят интригуващи и красиво изрисувани картини на ловни сцени. Сложните дърворезби по стените и таваните са още един от акцентите на Амбър Форт.

Цялата крепост се състои от основно четири отделни сгради, обградени с масивни, здрави и дълги стени. Храмът Кали (Kali Temple), известен още като Shila Devi Temple е популярен със сребърната си украса и внушителните си статуи на лъвове, изцяло от сребро.

Diwan-I-Aam е залата за обществени аудиенции, Ganesh Pol отвежда посетителите до кралските покои. Особено интересна е Залата на победата (Jai Mandir) с нейните масивни панели и огледална украса.

Повечето туристи имат възможността да посетят Амбър Форт на слон, който ще ги закара до входа на крепостта. Във вътрешността й има още безброй интересни зали, а и самият вътрешен двор е впечатляващ. Тук са се снимали и няколко филмови продукции.

Върнете се в началото  Съобщение [Страница 1 от 1]

Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите