Всичко за Индия и Боливуд


You are not connected. Please login or register

Пуджа Ритуал

Go down  Съобщение [Страница 1 от 1]

1 Пуджа Ритуал on Съб 1 Авг 2009 - 4:51

BollyAngel

avatar
Администратор
Администратор
Пуджа Ритуал

Освен, че е най-разпространеното женско име в Индия, "пуджа" означава молитва и има изключително важно значение за абсолютно всяко едно хинду семейство. До голяма степен тя е свързана с религията на страната, но в нея са събрани и множество традиции в зависимост от фестивала по време на който се извършва.

Обикновената всекидневна пуджа обаче си има стандартен ред, по който се прилага. В индийските домове задължително съществува т.нар "пуджа стая", предназначена единствено за молитва. Тя е голяма колкото малък килер. На земята е подреден "мандир" (поставката, където се нареждат статуите и иконите на боговете). Прилича на миниатюрна масичка с къси крачета и е постлана с червена покривка. Основните богове, които трябва да присъстват върху мандира са Ганеш, Дурга, Шива, Хануман и Лакшми като Ганеш и Лакшми много често се изобразяват заедно на иконите. Жените в цикъл е забранено да извършват пуджа, докато цикълът не приключи напълно.

Основни атрибути и аксесоари за пуджата

Понеже си е наистина цял ритуал, подготовката за молитвата трае около 10-15мин и изисква да се аранжират няколко основни неща

1. Гирлянди за боговете- Гирляндите винаги се правят от едно специфично оранжево-червено цвете, на което ние казваме в БГ "турта". Това цвете е сакрално цвете. Могат да се направят от роза или жасмини също, но в крае случай. Обикновено се купуват от пазара.
2. "Роли/Лал" - това е червен натурален прах, който се размесва с вода и с него се поставя синдура /ивицата на пътя в косата/ на омъжената жена
3. Звънче - същинската молитва /след подготовката на аксесоарите/ започва с биене на звънче
4. Малко килимче, върху което се сяда
5. Дия, гхи /пречистено масло/, памук, кибрит - всичко това е за да се запали пламък върху "дия"-та , а тя представлява нещо като миниатюрен свещник
6. Конусчета от сандалов клей
7. "Чунри" - шал, с който жената покрива главата си
8. Малка купичка с вода

Ритуалът

Пуджата винаги започва със покриване на главата с "чунри" и събуване на обувките пред стаята за пуджа задължително

1. Сяда се пред мандира в поза лотус върху килимчето.

2. Поставят се гирляндите върху всяка статуя/икона. Ако има такива от предния ден, се отстраняват и се поставят свежите.
3. Потапя се безименния пръст в малко вода от купичката и след това в кутийката с "роли", размесва се добре и се поставя червена точка на челото на всяка статуя/икона. Ако иконите имат "бинди" от предходния ден, тогава задължително първо се измиват с малко вода и се подсушават с "чунри"-то
4. Със същия пръст жената поставя бинди на своето чело и синдур на пътя в косата си
5. налива се гхи в "дия"-та. Прави се фитилче от памук и се потапя в маслото, след което се запалва . От същия огън се взима огън и за сандаловото конусче.
6. Разклаща се звънчето - това е знак за внимание, който се дава на боговете , все едно им се казва "Чуйте ме, аз съм тук"
7. Ръцете се сключват заедно под брадичката в поздрав "намасте" и остават така до края на молитвата
8. молитвата задължително започва с религиозна мантра първо за Бог Ганеш. "Jai Ganesha jai Ganesha Jai Ganesha Deva; Mata jati Parvati, pita Maha Deva..."
9. С двете ръце се изтласква дима от сандаловия конус по посока към иконите. После ръцете леко се прихлупват върху дията, все едно че взимаш огън и се докосва лицето по двете му страни 2 пъти
10. Започва същинската молитва, където всеки се моли за нещо /главата е сведена, очите може и да са затворени/
11. Когато молитвата приключи, се докосват всички икони по веднъж, както и мандира, след което със същата ръка молещият се докосва челото и сърцето си
12. Последната стъпка е прекланяне до земята в знак на почит
13. Пуджата завършва обикновено с "Jai Mata di"
След приключване на ритуала задължително килимчето се свива и се прибира на мястото му.

Водата от купичката се сменя всяка сутрин като никога не се изхвърля в мивката, а с нея се полива още едно сакрално цвете, наречено "тулси".

Основното религиозно правило при извършването на пуджа е, че молещият се задължително трябва да се изкъпе преди да срещне бог. Затова индийците се къпят рано сутрин, извършват молитва и чак след това закусват. Дори малките деца, които ходят рано на училище, стават 15мин по-рано за сутрешната баня.

2 Re: Пуджа Ритуал on Пон 12 Юли 2010 - 22:17

BollyAngel

avatar
Администратор
Администратор
В повечето индийски къщи има стая за молитва или олтар. Запалва се лампата и Божеството се почита всеки ден. Друг духовен обичай, който се извършва тук са japa ( повтаряне на името на Божеството ), медитация, paaraayana ( четене на свещени книги ), молитви и религиозни песни. Специална литургия се извършва повреме на събития , вещаещи добро.Това са рождени дни,юбилеи,фестивали и др. Всеки член на семейството-млад или стар – беседва задушевно и се прекланя пред Божественото тук.

Богът е пълното сътворение.По тази причина той е там , като истински стопанин на къщата. Стаята за молитва е главната стая в индийският дом. Индийците са земни обитатели на Неговото имение. Тази идея ги избавя от от излишно високомерие и чувство за притежание.

Правилното възприятие е ,че Богът е стопанинът на дома и на обитателите му. Той е техен закрилник. Но ако понякога това е трудно да се приеме от хората,в крайна сметка те могат да Го приемат като много скъп гост . Приветстването на Божието присъствие в дома на индиеца се изразява като стаята за молитва се подържа непрекъснато чиста и украсена. Без Неговата благосклонност нито едно дело не би могло да бъде успешно или лесно изпълнимо. Неговата Божия благодат изпълва стаята всеки ден и по време на специални събития.

Всяка стая в къщата си има специално предназначение, така като спалнята е за почивка,всекидневната е за да се посрещат гости и т.н. Мебелировката,декора и атмосферата отговарят точно на целта,за която служат. В този ред на мисли за целта на медитацията,богослужението и молитвата трябва да цари благоприятна атмосфера- оттук идва нуждата от стая за молитва.

Свещенните мисли и звукови трептения изпълват пространството и влияят на съзнанието на човека , който е там. Духовните мисли и вибрации се увеличават чрез редовна медитация,преклонение и песнопение. Всичко това прониква във всяко кътче на тази стая. Дори когато човек е изморен и обезпокоен , ако поседи в стаята за малко ще се почувства спокоен, обновен и духовно извисен.

Върнете се в началото  Съобщение [Страница 1 от 1]

Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите