Всичко за Индия и Боливуд


You are not connected. Please login or register

Тримурти

Go down  Съобщение [Страница 1 от 1]

1 Тримурти on Нед 28 Юни 2009 - 4:46

BollyAngel

avatar
Администратор
Администратор
Трите основни индуистки богове - Брахма, Вишну и Шива, отговарят за създаването, запазването и разрушението на света. Смята се, че цикълът на създаване, разрушаване и повторно създаване се повтаря вечно, няма начало и няма край.

Брахма е Създателят на Вселената. Той е въплъщение на страстите и желанията, от които възниква светът. Вишну е Пазителят на живота. Той въплъщава милостта и добротата, които съхраняват света. Шива е Разрушителят. Той символизира разрушителния огън, тъмнината и гневът, които заличават света. Почитан е и като освободител, тъй като прераждането преминава през разрушението, повторното създаване е възможно благодарение на енергията, която се освобождава при разрушението.

Индуистите наричат триадата на тримата богове Тримурти ( в превод - " трите форми " ).

Тримурти се изобразява като тяло с три глави, с което се подчертава, че създаването, запазването и разрушаването съществуват в едно и всяко от тях съществува в останалите.


[You must be registered and logged in to see this image.] [You must be registered and logged in to see this image.]

Брахма


[You must be registered and logged in to see this image.]

Има четири лица и вижда в четирите посоки.Почита се като създател на Вселената. Родил се от яйце, плуващо в първичния океан. Разделил яйцето на две и така създал небето и земята, а след това и останалата част на видимия свят. Дните и нощите на Брахма определят ритъма на цялата Вселена. Синовете му Маричи, Атри, Ангирас, Пуластия, Пулаха, Крату и Дакша станали родоначалници на боговете и хората.

Вишну

[You must be registered and logged in to see this image.]

Изобразяван е или като дете, седящо на лотосов лист, или като прекрасен четирирък юноша, облечен в царски дрехи, възседнал хилядоглав дракон, плуващ в космическия океан. Вишну е млад, но много мъдър
Вярва се, че Вишну, пазителят на Вселената, слиза в света на хората, приемайки различни физически образи (превъплащения), наричани аватари - за пръв път Вишну слязъл на земята като Матсия, рибата, след това като Курма, костенурката.
Седмата и осмата аватари на Вишну са в човешки облик - Рама и Кришна.
Последната, десета аватара, все още не е осъществена. Вярва се, че в края на сегашния век Вишну ще слезе на Земята като Калки, яздещ на бял кон. Ще освободи света от злото и ще възстанови порядъка.


Шива

[You must be registered and logged in to see this image.]
Обикновено се изобразява като величаво и страшно божество, с четири ръце, със сплетени коси. На главата му има лунен сърп, около тялото му се извиват змии. В някои случаи Шива държи в горната си дясна ръка барабан, с който задава ритъма на своя танц-танца на освобождаването и прераждането. В средата на челото на Шива е изобразено трето око, което символизира неговата мъдрост.

Върнете се в началото  Съобщение [Страница 1 от 1]

Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите