Всичко за Индия и Боливуд


You are not connected. Please login or register

Холи

Go down  Съобщение [Страница 1 от 1]

1 Холи on Нед 28 Юни 2009 - 0:38

BollyAngel

avatar
Администратор
Администратор
Холи е един грандиозен и значим празник за Северна Индия, който се празнува пищно във всички северни щати и символизира пъстротата и красотата на живота.Индия е страна на нюансите и пъстротата и празникът Холи се нарича още "Празникът на цветовете". Той спада към религиозните празници, но в днешно време повечето фестивали в Индия са преминали по-скоро към социални празненства, така че може да се каже, че е съчетал в себе си както строгата религия, така и местните традиции и обичаи, което пък от своя страна го прави наистина уникален като изживяване. Всъщност истинското религиозно значение на празника е победата на Доброто над Злото, свързана с битката на Бог Вишну със злия крал Нiranyakashipu, който тероризирал всички богове. Но тъй като по традиция на този ден хората оцветявали лицата си с различни цветове в знак на щастие, фестивалът днес е добил именно такава популярност по света. Буквално обаче на хинди "холи" значи "изгаряне" и името му е тясно свързано с древната индийска митология и легендата за Бог Вишну и Краля-тероризиращ боговете.
Типичното за всички празници на Индия е, че хората се събират на големи обществени места като площади или градски сцени, където пеят, танцуват и изнасят пиеси с религиозен характер. И този ден също не прави изключение. Независимо, че не се познават, те изразяват дружелюбието си към останалите и своите благопожелания към тях и семействата им.Празникът е пролетен и се провежда обикновено през месец март или началото на април. Според индийския каледар той се пада задължително на ден, в който има пълнолуние /както е при повечето други празници, защото пълнолунието там има важно символично значение/.Трае 2дни като вторият от тях е по-същественият. През първият ден се пали огън край който се събира целия град. Този ден се нарича "денят на изгарянето". Този ден носи това име точно заради легендата за Бог Вишну и Краля-тероризиращ боговете.

По времето, когато Бог Вишну управлявал земите на Индия, същвествувал демон на име Нiranyakashipu. Този демон имал брат - също демон, който за щастие бил убит от Бог Вишну преди много време. Живият брат решил да отмъсти кърваво за мъртвия си брат и това станало едничка цел на живота му. Затова той започнал всеки ден да се моли на своите демонски богове да го благословят и да му дадат безмерна сила, с която да надвие Вишну и да седне на неговия трон. Манията на този демон била да управлява индийските земи с терор вместо Бог Вишну, който управлявал мъдро и милостиво. Молейки се силно, демонът най-накрая получил благословията на своя бог и пристъпил към действие. Първоначално обаче пречка за него бил синът му Прахалад, който бил предан служител на Вишну. Демонът мразел сина си и със силата, която получил, решил да го отстрани от пътя си, за да не може Прахалад да предаде на Вишну намеренията на баща му. За тази цел той повикал Холика - по-малката си сестра. Тя получила от боговете благословията да не може да изгаря в огън. Възползвайки се от това, демонът наредил на Холика да вземе сина му в ръцете си и да започне да му разказва приказка, докато през това време той запали огън край тях, където Прахалад да изгори. Планът им се осъщствил, но след като огънят отшумял, демонът с ужас видял, че Холика се е превърнала в пепел, а синът му Прахалад е останал жив.По-късно самият демон също бил убит от Вишну.

Именно поради тази причина първият ден от Холи се нарича "изгаряне" и символизира изгарянето на Холика/ Злото/ и победата на Прахалад /Доброто/. Огънят се пали в късно вечер , когато пълнолунието е ясно. Хората се събират край него, пеят и танцуват почти до зори. Този ден се счита за ден на пречистването от зли духове и демони,а огънят в Индия се приема като пречистваща сила.Вторият ден се нарича "дуланди" и в днешно време се приема като по-любимата част от празника, защото това е социалната част и е много по-разкрепостена от строгата религиозна традиция. На този ден хората оцветяват един на друг лицата си с цветна пудра и вода, слагат различни цветове, които символизират красотата и разнообразието в живота.Канят приятелите си и близките си по домовете си и черпят с различни сладкиши, приготвени от предния ден.Празнува се до късно вечерта.Жените се обличат в най-пъстрите и фини дрехи.Децата през целия ден рисуват и правят цветни гирлянди или други фигурки от цветна хартия.Тийнейджърите през този ден флиртуват и се закачат един друг като момчетата тайно оцветяват саритата на момичетата , а момичетата дрехите на момчетата. Този обичай се е запазил от легендата за Бог Кришна, който се славел с веселия си и шегобийски нрав.Той обичал да плиска вода, размесена с цветна пудра върху дрехите на селските девойки.Отначало те били крайно ядосани, но после тази игра започнала да им харесва. А в днешно време на този празник девойките разбират кое момче ги харесва, защото се счита според легендата, че Кришна закачал само онези момичета, които му били присърце Затова този празник е приеман много радушно от младите.
Освен това днес Холи е придобил голяма значимост за индийците от северните части, защото е станал прекрасен повод да се разчупят кастовите ограничения и строгите догми на традицията; хората забравят за своя произход и да се забавляват заедно дълго и задружно. Дружбата между момичета и момчета не се следи толкова изкъсо от възрастните и те могат да се радват на миговете заедно. Всичко е обградено с пъстра феерия от цветя и краски, много фойерверки и усмихнати лица.


[You must be registered and logged in to see this image.]Последната промяна е направена от Admin на Вто 8 Юни 2010 - 11:07; мнението е било променяно общо 2 пъти

2 Re: Холи on Нед 28 Юни 2009 - 0:50

BollyAngel

avatar
Администратор
Администратор
[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]Последната промяна е направена от Admin на Сря 24 Мар 2010 - 10:56; мнението е било променяно общо 1 път

3 Re: Холи on Вто 2 Мар 2010 - 1:59

BollyAngel

avatar
Администратор
Администратор
23.02.2010 - В Индия празнуват Холи


Участници в традиционния празник „Холи" в Индия покриха телата си с цветна пудра, наричана „гулал" в село Барсана, в северния щат Утар Прадеш.

В това село хората празнуват разновидност на „Холи", индуисткият пролетен фестивал на цветовете, по време на който жените удрят мъжете с пръчки. Разновидността на празненството носи името „Латмаар Холи", което означава бой с пръчки.

Местна легенда гласи, че Кришна посетил селото на любимата си Радха на този ден и игриво я предизвиквал заедно с нейните приятелки. Почувствали се засегнати от тези закачки, жените от Барсана го подгонили. Оттогава мъжете от селото на Кришна, Нандгаон посещават Барсана да играят „Холи" в града, който има честта да разполага с единствения храм в Индия посветен на Радха.


[You must be registered and logged in to see this image.]

4 Re: Холи on Вто 2 Мар 2010 - 2:12

BollyAngel

avatar
Администратор
Администратор
Индия потъна в цветове!

На 1 март 2010г., индийците отбелязват най-яркия и любим национален празник - Холи, символизиращ настъпването на пролетта.На Холи се празнува гоненето на злото и раждането на живота. Чества се два дни при пълнолуние. Според легендата в този ден е загинал злият демон Холик. По време на празника Холи, който се нарича също Фестивал на цветовете, Индия е украсена във всички цветове на дъгата.

По традиция всеки представител на почти 1,3-милиардното население бива обсипан с боя на прах и облят с вода. Съществува поверието, че колкото повече бои има върху даден човек на Холи, толкова по-щастливи ще са той и семейството му.

Холи е един от най-древните индийски празници, който се отбелязва в страната от повече от 3000 години. По традиция вечерта семействата се събират на празнична трапеза.


[You must be registered and logged in to see this image.]

Sponsored content


Върнете се в началото  Съобщение [Страница 1 от 1]

Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите