Всичко за Индия и Боливуд


You are not connected. Please login or register

Кришна

Go down  Съобщение [Страница 1 от 1]

1 Re: Кришна on Чет 13 Мар 2014 - 3:50

BollyAngel

avatar
Администратор
Администратор
Кришна вероятно е най-популярната аватара на Вишну. Според различни индуистки традиции е осмият аватар на бог Вишну. Според други традиции, такива, като Гаудия вайшнавизма той е източникът на всички други инкарнации. Различните поклонници на Кришна почитат различни негови аспекти. Някои възхваляват неговата невинност и очарование на дете, а други акцентират на пакостите му като пастир на крави и на чистотата на любовта му към девойката Радха. Други се прекланят пред мъдростта му на цар и воин.

Името "Кришна"

Думата "Кришна" на Санскрит буквално се превежда като "черен" или "тъмен" и се отнася до външността на Кришна. Във формата Мурти (статуя), Кришна често е изобразяван с тъмна кожа. Например, Джаганнатха, Кришна като господарят на вселената, почитан в Пури, щата Ориса в Индия, е със значително по-тъмен външен вид, от брат му и сестра му, почитани в същия град, които са с много по-светла външност. Името понякога означава синкаво-черен, а не просто черен. Външността на Кришна се описва като имаща цвят на "буреносен облак".

Дават се и други значения на името Кришна. Гаудия вайшнава традицията обяснява името Кришна, като "всепривличащ". Основа за този превод за Гаудия вайшнавите е превода на стиха от Махабхарата, цитиран в Чайтаня Чаритамрита[1]. (Други преводи на този стих, дават различни значения.) Коментаторите на Вишну сахасранама предлагат подобни обяснения. Ади Шанкара, обаче, дава различно обяснение: Кришна е 57-то име на Вишну, което също означава "съществувание в знание и блаженство". Кришна е известен с много други имена.


Раждането на Кришна

Според изчисленията, приблизителната година на раждане на кришна е 3228 г. пр. Христа.Бог Кришна има царски произход, родом е от град Матхура в Индия. Той се ражда, като осмия син на Деваки и Васудева. По това време, Матхура е столицата на тясно свързаните фамилии на Вришните, Андхака и Бходжа. Най-общо, те стават известни, като Ядавите, на името на техния пра-родител Яду. Понякога те са наричани и Сурасени, на името на друг известен техен пра-родител. Васудева и Деваки принадлежали към тези фамилии.

Цар Камса, братът на Деваки, узурпира престола, вкарвайки баща си в затвора. Цар Камса се страхувал от предсказанието, че той ще бъде убит от ръката на осмия син на Деваки. Камса хвърля Васудева и Деваки в затвора, възнамерявайки да убие осмото ѝ дете. Според неговия план, той трябвало да убие всичките ѝ деца. Камса убил първите шест деца на Деваки. Тя привидно, преждевременно изгубила и седмото си дете. Тогава се родил Кришна. Тъй като раждането му застрашавало живота на Деваки, Васудева тайно изнася Кришна от затвора и го занася в Гокула, Махавана, където го осиновяват Яшода и Нанда. Двама от братята и сестрите му също оцеляват - Баларама (седмото дете на Деваки, преместен от нейната утроба, в тази на Рохини - първата съпруга на Васудева) и Субхадра (дъщеря на Васудева и Деваки, родена много по-късно от Кришна и Баларама).
Мястото, където се намирал затвора, в който се ражда Кришна е известно, като Кришаджанмабхуми. Там, поклонниците са издигнали храм в негова чест.


Детство и юношество

Нанда бил водеща фигура в общността на пастирите и се преместил във Вриндавана. Историите от детството и младежките години на Кришна са съврзани със съвместния му живот и защитата, която оказвал на местните жители. Камса научил за бягството и спасяването на детето и изпращал различни демони, с цел да убият Кришна. те, обаче, били побеждавани от кришна и брат му Баларама. Сред най-известните дейности на Кришна са неговите взаимоотношения с гопите в това село, включително и с Радха, които стават известни, като Раса Лила.

Кришна като принц

Като млад, Кришна се завръща в Матхура, сваля чичо си Камса от престола и отново провъзгласява Уграсена, дядото на Камса, за цар на Ядавите. По това време, Кришна става известен като приятел на Арджуна и другите принцове от династиятя Куру - Пандавите, които били негови братовчеди. По-късно той отвежда Ядавите в Дварака (в сегашен Гуджарат, щат в Идния). Там той се жени за Рукмини, дъщеря на цар Бхисхмака от Видарбха. Общо, Кришна имал 16 108 съпруги.

Войната при Курукшетра

Кришна е братовчед и на двете страни във войната между Пандавите и Кауравите. Той моли двете страни да изберат между него самия и неговата армия. Кауравите избират армията му, а Пандавите избират него самия. Кришна се съгласява да стане колесничар на Арджуна в това голямо сражение. Бхагавад гита предава съветите на Кришна към Арджуна точно преди началото на сражнието.

Животът на Кришна след тези събития

Веднага след войната при Курукшетра Кришна живее в Дварака в продължение на 36 години. Тогава, по време на празненство, започва битка между Ядавите, които взаимно се избиват. Тяхната фамилия била унищожена. По-големият брат на Кришна - Баларама - също напуска този свят с помощта на Йога. Описва се, че Ананта Шеша се появява от устата на Баларама при неговото напускане. Кришна, на свой ред, се оттегля в гората, сяда под едно дърво, потънал в медитация. Намиращ се наблизо ловец допуска грешка и приема тази част от тялото на Кришна, която се вижда за самия Вишну и стреля по него със стрела, ранявайки го смъртониосно.

[You must be registered and logged in to see this link.]  [You must be registered and logged in to see this link.][You must be registered and logged in to see this link.]

Върнете се в началото  Съобщение [Страница 1 от 1]

Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите