Всичко за Индия и Боливуд


You are not connected. Please login or register

Символиката на Индия

Go down  Съобщение [Страница 1 от 1]

1 Символиката на Индия on Нед 21 Юни 2009 - 3:05

BollyAngel

avatar
Администратор
Администратор
Символиката на Индия

Птица: Птицата, която е приета за национален символ на страната е Паун. Смята се, че неговата красота и смесицата на различни цветове в окраската на перата му изразява красотата и разнородността на различните региони в Индия, които обаче са намерили най-точния начин да бъдат колкото разнородни, толкова и сплотени.

Индийският паун, Pavo cristatus (Linnaeus), националната птица на Индия, е пъстра, голяма колкото лебед птица, с ветрилоподобна опашка, с бяло петно под окото и дълъг тънък врат.

Мъжкият е по-пъстър от женската, с лъскави сини гърди и врат и ефектен бронзово-зелен шлейф състоящ се от около 200 дълги пера. Женската е кафеникава, малко по-малка от мъжкия и няма такъв шлейф. Дългият танц на чифтосване, който мъжкият изпълнява, представлява разпъване на цялата опашка и чистене на перата с клюн и е една разкошна гледка.

Паунът е много разпространен в индийския подконтинет, на юг и на изток от река Индус, в Джаму и Кашмир, източен Асам, южен Мизорам и целия Индийски полуостров. Паунът е защитен вид. Той е напълно защитен от Закона за индийските диви животни от 1972 г.


[You must be registered and logged in to see this image.]

Животно: За национален символ на страната е избран Бенгалският тигър. Освен, че се среща изключително и само в щата Бенгал, което прави индийците изключително горди, той е едно от животните надарени с грациозност, пъргавост, лесна адаптивност и борбеност - качества, които са присъщи на индийския народ.

Великолепният тигър е Panthera tigris (Linnaeus). Козината му е здрава и жълта, на тъмни ивици. Комбинацията от грациозност, сила, ловкост и изключителна сила е спечелила на тигъра гордото място на национално животно на Индия.

От осемте породи на вида, индийската порода - 'кралският бенгалски тигър' - се среща навсякъде в страната, освен в северозападния район, а също и в съседните страни - Непал, Бутан и Бангладеш. За да се спре намаляването на популацията на тигрите в Индия през април 1973 г. е стартиран проектът "Проект тигър".

Досега по този проект в страната са отворени 23 резервата, заемащи площ от 33 126 кв. км., където около 3000 тигъра живеят в естествена среда
.

[You must be registered and logged in to see this image.]

Плод:Плодът, станал национален символ на Индия е мангото. Изключително разпространен в цялата страна, този плод е основна съставна част от менюто на всеки индиец. Дървото, от което се ражда индийското манго, се смята за най-плодовитото дърво на тропика, а плодът съдържа най-голям концентрат витамини А, С и Д, което води до асоциацията с индийския народ, който е един от най-плодовитите в целия свят.

Мангото е месест плод, който се яде зрял или се консервира, докато е зелен. Мангото е дървото Mangifera indica, и е един от най-важните и широко разпространени плодове в тропическите земи. В Индия има над 100 вида манго, с различна големина, форма и цвят. Мангото се отглежда в Индия от незапомнени времена. Поетът Калидаса го е възпял в поезията си. Александър се е насладил на вкуса му, също като китайския пътешественик Сиеун Цанг. Моголският император Акбар засажда 100 000 мангови дървета в Дарбханга, Бихар, на място известно като Лакхи Багх.


[You must be registered and logged in to see this image.]

Цвете: Цветето на Индия е водната лилия. И това съвсем не е случайно. В Индия водата заема важна част от живота на хората. Водата е символ на обвързването между двама души, както и символ на духовното успокоение и пречистване. Именно затова, хората там вярват, че когато си нервен или ядосан, трябва да изпиеш чаша вода, за да се успокоиш и да мислиш по-трезво. Водната лилия е символ на мъдростта и спокойствието, което може да се усети у всеки един индиец. Индийският народ е философски народ, а водната лилия от край време е наричана "цвете на философите".

Лотосът или водната лилия е водното растение Nymphea, има широки листа и ярки ароматни цветове. Лотосите растат само в плитки води. Листата и цветовете плават и имат дълги стъбла, в които има въздушни камерки. Венчелистчетата на големите красиви цветове се застъпват в симетрична форма. Функциите на корен се изпълняват от коренища, които се разперват хоризонтално през тинята под водата. Лотосите, ценени заради ненатрапчивата си красота, са приятни за гледане, особено когато цветовете им се отварят на повърхността на езерото. Свещеният лотос е легендарен за Индия и голяма част от фолклора и митологията на страната се преплитат около образа на това цвете.


[You must be registered and logged in to see this image.]

Дървото на Индия: Индийско смокиново дърво, Ficus bengalensis, e с клони, които се вкореняват като нови дървета. Тези корени водят до израстването на нови стволове и клони. Поради тази своя черта и поради своето дълголетие, това дърво се счита за безсмъртно и е неразделна част от митовете и легендите на Индия. Дори и днес, индийската смокиня заема централно място в живота на село, а селският съвет заседава под сенките на това дърво.

[You must be registered and logged in to see this image.]

Върнете се в началото  Съобщение [Страница 1 от 1]

Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите