Всичко за Индия и Боливуд


You are not connected. Please login or register

Индия

Go down  Съобщение [Страница 1 от 1]

1 Индия on Сря 12 Фев 2014 - 7:37

BollyAngel

avatar
Администратор
Администратор
Индия, официално Република Индия е държава в Южна Азия. Разположена е на полуостров Индустан, на юг от Хималаите, на изток от Арабско море, на запад от Бенгалския залив и на север от Индийския океан. Граничи с държавите Пакистан, Китайска народна република, Непал, Бутан, Бангладеш и Мианмар (Бирма) и има обща дължина на бреговата линия от 7517 km. Разделена е на 28 щата и 7 съюзни територии, а столица на самата държава е Делхи. Индия е седмата по големина страна в света и втора по население.

Тук в дълбока древност се зараждат редица цивилизации, най-вече по долината на река Инд, които впоследствие развиват търговия и обогатяват културното наследство на човечеството в продължение на векове. В Индия се зараждат четири от най-изповядваните религии — значимите в световен мащаб будизъм и индуизъм, както и важните в регионален план сикхизъм и джайнизъм. Индийската култура се обогатява и с пристигането на зороастризма, християнството, юдаизма и исляма към 1000 година сл. Хр. Към 19 век Британската източноиндийска компания успява да наложи пълен контрол върху полуострова, като прави Индия британска колония. През 1947 година страната успява по мирен път да постигне своята независимост.

Индия е парламентарна демокрация в рамките на федерална република. Икономиката е 11-тата най-голяма по отношение на номинален БВП, и 4-та по паритет на покупателната способност,но все още се отличава с много високи нива на неграмотност и корупция, а голяма част от населението ѝ страда от недохранване и болести. Въпреки проблемите си обаче е забележима в световен мащаб технологична сила със собствена космическа програма, разполага с ядрено оръжие и третата по големина армия в света.

2 Re: Индия on Сря 12 Фев 2014 - 7:39

BollyAngel

avatar
Администратор
Администратор
История

Етимология на името

Официалното название на страната — Индия — произлиза от древноперсийската дума синдху — историческото название на река Инд. Конституцията на Индия признава официалното използване и на названието Бхарат, което произлиза от санскритското име на древноиндийски цар, чиято история е описана в епоса Махабхарата. Третото име, Хиндустан, се използва за название на страната по времето на Империята на Великите моголи, но не се ползва с официален статут.

Ранна история

Ранните цивилизации в долината на река Инд възникнали около две хиляди години преди появяването на Древна Гърция. Още тогава племето на ариите определило в много отношения по-нататъшното развитие на цивилизациите в района. От ариите са останали ведическите знания и традиции, разделяне обществото накасти, учението за кармата и санскритския език. Първите селища обаче са се появили много преди това, около 9000 година пр. Хр., които в крайна сметка образуват цивилизацията по долината на река Инд.Тя просъществува до около 500 г. пр. Хр., когато започва раздробяването ѝ и образуването на редица малки държави, известни като махаджанапади.

Епоха на империи

Към 3 век пр. Хр. дребните държави на територията на почти цяла днешна Индия се обединяват под контрола на Маурийската империя, чийто разцвет е при управлението на Ашока Велики.След 3-ти век сл. Хр. на власт идва династията Гупта, благодарение на която Индия навлиза в своя златен век.По същото време в Южна Индия се появяват други империи — тези на Чалукя, Чола и Виджаянагара. Във всички тези империи се развиват философията, математиката, литературата, астрономията, медицината, изкуството ирелигията.

Между 10-ти и 12-ти век в индийския субконтинент последователно започват да навлизат мюсюлмански нашественици от Централна Азия, които консолидират властта си в Северна Индия и създават изключително силната Моголска империя. Император Акбар Велики превръща държавата си в мощна икономическа и културна сила, като същевременно успява да запази мира между стотиците различни народи и религии вътре в нея.
Навлизане на европейците и колониален статут

През 16 век европейци от различни държави — Португалия, Британската империя, Холандия и Франция, създават в Индия свои търговски компании и мрежи, които започват да снабдяват европейския пазар с индийски стоки, най-вече чай и подправки. До средата на 19 век Британската източноиндийска компания успява да наложи монопол върху търговията в Индия.През 1857 година избухва въстание срещу Източноиндийската компания. То не успява да премахне британския контрол върху местната търговия, но до известна степен разклаща позициите на компанията. В резултат на това Индия е превърната в директно владение на Британската корона. До началото на 20 век се оформят няколко движения за независимост, като най-силно след 1900 година се оформя т. нар. Индийски национален конгрес.Махатма Ганди повежда милиони индийци на мирни шествия срещу чуждото управление.


Независима Индия

На 15 август 1947 година Индия получава своята независимост, но от нея са отделени населените с мюсюлмани територии, като по този начин се образува държавата Пакистан На 26 януари 1950 г. страната е обявена за република и в сила влиза първата конституция.

Оттогава насам Индия води войни срещу религиозни екстремисти на своя територия, воюва с Пакистан (войни през 1947, 1965, 1971 и 1999 г.) и Китай (1962 г.), опитва се да установи контрол върху спорната територия Джаму и Кашмир и претърпява редица терористични атаки, организирани от различни групировки. През 1971 година Индия изпраща войски, които да помогнат на Източен Пакистан (днешен Бангладеш) да обяви своята независимост от Пакистан.

Три години по-късно (1974 г.) индийската армия провежда първия за страната ядрен опит,което превръща Индия в значителен играч на международната политическа сцена. След 1991 г. са предприети и икономически реформи, които превръщат страната в една от най-бързоразвиващите се в света.

3 Re: Индия on Сря 12 Фев 2014 - 7:42

BollyAngel

avatar
Администратор
Администратор
География

Географията на Индия обхваща по-голямата част от Индийския субконтинент. Страната се намира на Индийската плоча, в северния дял на Индо-Австралийската плоча. Индия лежи северно от Екватора между 8°4' и 37°6' северна ширина и 68°7' и 97°25' източна дължина. Тя е седмата по големина държава в света, с обща площ 3 287 263 км². От север на юг дължината й е 3 214 километра, а от изток на запад 2 993 километра. Дължината на границите на страната е 15 200 километра, а бреговата линия е 7 517 км.

Индия граничи на югозапад с Арабско море, на югоизток с Бенгалския залив и на юг с Индийския океан. Край североизточната граница на страната са разположени Хималаите, които формират географска граница на Индия с Китай, Непал и Бутан. Най-южната точка на Индия е точката Индира на Андаманските и Никобарски острови. На юг от Индия са разположени островните нации Шри Ланка и Малдиви. Шри Ланка е разделена от Индия от тясна ивица, формирана от проливът Полк и залив Маннар. Териториалните води на Индия се простират на 22 километра в морето.

Ганг е най-дългата река в Индия и формира Индогангската равнина. Системата Ганг-Брахмапутра заема по-голямата част от северна, централна и източна Индия, а южната част е заета от платото Декан. Край западната граница на страната е разположена седмата по големина пустиня в света - пустинята Тар.

Най-високите точки на Индия са К2 в спорния регион Кашмир на надморска височина 8 611 метра и Канченджунга в Сиким на височина 8 598 метра. Климатът в страната варира от екваториален в крайния юг до планински в северните части високо в Хималаите.

Индия е разположена на големия азиатски полуостров Индустан, наричан още Индийски субконтинент. Полуостровът е дълбоко вдаден в Индийския океан, междуАрабско море и Бенгалския залив. Покрай тях се простират тесни равнини.

Релефът на Индия е изключително разнообразен — високи планини, обширни равнини и плата, заблатени низини и сухи пустинни райони. Голяма част от Индия заемат най-високите планини на Земята — Хималаите. Величествените им хребети са масивна геоложка и климатична преграда, която минава почти през цяла Северна Индия, по протежение на 2500 km. Хималаите са младонагънати планини, които продължават да се издигат в резултат на мощното тектонско движение (в северна посока) на Индустанската литосферна плоча. В Хималаите се намира най-високата точка на Индия — връх Канченджонга (8598 m). В най-северния край на страната се издига част от хребетите на високата низина Каракорум.


Северните равнини

На юг от Хималаите се простира обширен район от ниски земи, наречени Северните равнини. Голяма част от тях заемат долините на реките Ганг иБрахмапутра. Заливните им тераси и общата им делта (най-голямата в света – около 80 000 km2) са покрити с дебели наносни пластове, върху които са се развили плодородни алувиално-ливадни почви. Повечето реки, които прорязват равнините, извират от Хималаите. Сред тях е и най-голямата индийска река — Ганг, чиито води напояват част от територията на Индия.

Широката и бавно течаща река Ганг, дълга 2500 km, оформя обширна плоска низина, разположена на територията на Индия и Бангладеш. Низината на Ганг е най-гъсто населеното място в страната. Районът често е подложен на катастрофални наводнения и силни тайфуни.

Пълна противоположност на Гангската низина е сухата пясъчна пустиня Тар на северозапад, пресечена от границата на Индия и Пакистан. На юг от Северните равнини почти целият полуостров Индустан е зает от платото Декан (около 600 m ср. н. в.) От двете му страни се издигат крайбрежните хорстови планини Източни и Западни Гхати, които завършват със стръмни стъпаловидни склонове към брега.


Климат

С изключение на планините и пустинните райони, в Индия доминира субекваториалният, мусонен климат. В Североизточна Индия, в платото Шилонг (1300 m н.в.), се намира селището Черапунджи — най-дъждовното място на Земята — средните годишни валежи тук достигат 12 000 mm.

4 Re: Индия on Сря 12 Фев 2014 - 7:44

BollyAngel

avatar
Администратор
Администратор
Държавно устройство

Индия е федерална република. Глава на държавата е президентът, избиран за 5 години. На него принадлежи и изпълнителната власт. Висш законодателен орган е двукамерният парламент: Долната камара — Лок Сабха (Народната палата) се избира от населението за 5 години; Горната камара — Раджа Сабха (Съвет на щатите) се избира от представителите на щатите за 6 години; 12 депутати се назначават от президента; 1/3 от депутатите се преизбират всеки 2 години. Правителството се назначава от президента и отговаря пред Народната палата. Начело на всеки щат стои губернатор, назначен отпрезидента. Всеки щат има свое законодателство, събрание и правителство.

Въоръжени сили

Индия поддържа третата по големина войска в света (с численост над 1,3 милиона души), чийто основни клонове за Сухопътните войски, Военновъздушните сили и Военноморският флот. През Студената война страната поддържа добри отношения с СССР, а след това и с Русия, което позволява както да се оборудва с военна техника, така и да развие силен военно-промишлен комплекс. Днес Индия е производител на високотехнологично военно оборудване — изтребители, танкове, балистични и други видове ракети, бронирани бойни машини и други. Военнопромишленият ѝ комплекс поддържа програми за разработка и производство на ядрено, биологическо и химическо оръжие.

5 Re: Индия on Сря 12 Фев 2014 - 7:48

BollyAngel

avatar
Администратор
Администратор
Административно деление на Индия

Индия има 29 щата и 7 съюзни територии. Всеки щат има собствено правителство и губернатор. Съюзните територии се администрират от президента чрез посочен от него представител.

Списък с щатите

1. Андра Прадеш
2. Аруначал Прадеш
3. Асам
4. Бихар
5. Чхатисгарх
6. Гоа
7. Гуджарат
8. Харяна
9. Химачал Прадеш
10. Джаму и Кашмир
11. Джаркханд
12. Карнатака
13. Керала
14. Мадхя Прадеш
15. Махаращра
16. Манипур
17. Мегхалая
18. Мизорам
19. Нагаланд
20. Ориса
21. Пенджаб
22. Раджастан
23. Сиким
24. Тамил Наду
25. Трипура
26. Утаракханд
27. Утар Прадеш
28. Западна Бенгалия


Съюзни територии:

Андамански и Никобарски острови
Чандигарх
Дадра и Нагар Хавели
Даман и Диу
Лакшадвип
Делхи
Пондичери

6 Re: Индия on Сря 12 Фев 2014 - 7:49

BollyAngel

avatar
Администратор
Администратор
Население

Населението на страната възлиза на 1,112 милиарда души и така Индия се нарежда на второ място след Китай по население в световен мащаб. Гъстотата на населението е 329 човека/km2. Ръстът на населението намалява леко в последните няколко десетилетия и в момента възлиза на 1,4% годишно, което съответства на 15 милиона души на година. Според проучвания и прогнози на ООН през 2045 г. Индия ще е най-многолюдната страна на Земята. Ръстът на населението се дължи не само на високата раждаемост, но и на спадащата смъртност.

Средната възраст на индийското население е 26 г. Индия е една от малкото страни, където броят на мъжкото население е чувствително по-висок: на 1000 мъже се падат 933 жени.

Силната миграция на селското население към градовете и природните стихии урбанизират все повече и повече индийското общество. През 2006 г. в страната има повече от 34 града с повече от милион жители. Само гъстонаселения Мумбай има повече от 20 милиона жители.

Около 25 милиона индийци или хора от индийски произход живеят извън Индия. Докато в САЩ, Канада и Великобритания индийците са заети във високотехнологични сектори, то в страните от Персийския залив те са предимно използвани като нископлатена и слабо квалифицирана работна ръка. Големи индийски „колонии“ има и в Сингапур, ЮАР, Малайзия и др. бивши британски колонии.


Икономика

Индийската икономика е изключително разнообразна, включваща традиционно селско стопанство, съчетани с модерно земеделие, ръчни изделия, широка гама модерни промишлени дейности и обширен сектор на услугите, който спомага най-много за бързото икономическо развитие на Индия. Между 50-те и 80-те години на 20 век икономическата дейност се развива по социалистически образец, поради което е била по-стабилна, но за сметка на това корупцията е била широко разпространена и растежът на БВП е бил много нисък. Към настоящия момент Индия има отворена, динамична пазарна икономика. БВП (ППС) за края на 2008 г. се изчислява на $3,319 трлн — на 4-то място в света след САЩ, Китай и Япония.

Работната ръка възлиза на над половин милиард души, но едва 1 на всеки 5 кандидати за работа има професионално образование.Въпреки икономическия подем, огромна част от населението продължава да живее в пълна мизерия, а неграмотността намалява с много малки темпове. Най-голямата концентрация на хора под прага на бедността е именно в Индия.Страната не е била засягана от масов глад, но въпреки това около половината от индийските деца имат тегло под нормалното, а 46% от индийчетата страдат от недохранване. Според проучване на Голдман Сакс до 2020 г. националният БВП ще нарастне 4 пъти, а до 2050 г. ще задмине този на САЩ, но Индия ще продължава да се води страна с ниски доходи на населението.
Магазин за ръчно произведени стоки в Ню Делхи

Селското стопанство е в основата на индийската икономика. В него е заето около 61% от трудоспособното население. В страната има милиони дребни стопанства, както и десетки хиляди огромни плантации, в които се отглеждат култури за износ. Индия е един от водещите производители на чай, захарна тръстика, царевица, бобови култури, пшеница, фъстъци, тютюн (на 3-то място в света). Страната разполага с едни от най-големите оризища в света и от края на 70-те години задоволява нуждите си от ориз. Индия е световен лидер в производството на подправки — джинджифил, индийско орехче и др.

Животновъдството е също силно развито. Едрият рогат добитък се отглежда предимно за мляко. Тъй като кравата е свещено животно в индуската религия, от нея се използва само млякото.

В сектора на енергетиката най-голям дял се пада на енергията, произведена от ТЕЦ, следвана от ВЕЦ и АЕЦ. Производството възлиза на 556,8 млрд kWh (2003 г.) Страната изнася годишно 187 млн kWh (2003 г.)

В Индия се развиват химическата, текстилната, циментовата, металургичната, машиностроителната индустрия. Напредък бележи и автомобилостроенето.

Индия притежава 334 летища (към 2005 г.) Общата дължина на газопроводите възлиза на 6 171 km, а шосетата са около 3 851 440 km.

7 Re: Индия on Сря 12 Фев 2014 - 7:54

BollyAngel

avatar
Администратор
Администратор
Технологии

От 1974 г. Индия разполага с атомно оръжие.

Индия изстрелва първия си спътник през 1980 г. През м. януари 2007 г. тя изстреля и върна от космоса капсула, което я прави четвъртата космическа сила с подобно постижение (след СССР, САЩ и Китай).

През 2008 г. Индииската космическа агенция изстрелва сондата Чандраян-1, която успешно достига и изследва Луната в продължение на около една година. На 14 ноември 2008 г. от нея се отделя малка ударна сонда, която се разбива в района на южния полюс. С това Индия се превръща в 4-тата страна, достигнала Луната (след СССР, САЩ и ЕС).


Култура

Индийската култура се състои от културата, обичаите, начина на живот и вярванията в днешна Индия, както и техните исторически корени. Езикът, музиката, танците, религия, архитектура и храна в Индия се различават в различните нейни региони.

Индийската музика става световен феномен в края на 60-те години от ХХв. Към нея проявяват интерес музикантите свирещи в некласическите жанрове (джаз, рок музика и аванградни течения) и чрез тях нейната аудитория се разширява до глобални мащаби. Рави Шанкар, който изпълнява раги, свирейки на ситар, несъмнено е най-представителната фигура за индийската музика в съвременния свят. Композирането на филмова музика, което е неотменна част от неговата дейност, в родината му е равностойно на „звезден стаус“.

Боливуд е неформалното име на киното, което се прави в Бомбай и на кино-индустрията, която се развива силно в последните 7-8 години, като някои филми, например Девдас стават популярни и се излъчват и извън Индия.

Индийската телевизия стартира през 1957 първоначално с образователни предавания, като до 90-те има само един телевизионен канал.

Индийската културна история се обхваща повече от 4 500 години.По време на Ведическия период (около 1700–500 пр.н.е.) основите на индуската философия, митология и литература са създадени множество вярвания и практики, които съществуват и днес като дарма, карма, йога и мокша. Индия е известна със своето религиозно разнообразие с индуизма, сикхизма, исляма, християнството, будизма (който, макар рядко срещан в Индия, произлиза от нея), джайнизма, които са основни световни религии, като индуизмът е най-разпространен.


Обичаи

В Индия кравата е свещено животно. В индийската култура, когато влизате в нечий дом, трябва да се събуете. Когато поздравявате някой по-възрастен, събирате дланите си една до друга, после коленичите и докосвате краката му с пръсти – така демонстрирате, че сте вървели по-малко километри от него. Когато седнете на масата с индийци, трябва да си сипете само това, което ще изядете, и да не обиждате домакина, оставяйки нещо в чинията. Повечето индийци практикуват йога и вярват в прераждането.

Религия

Според преброяване от 2001 година 80,5% от населението изповядва индуизма. Втората най-разпространена религия е ислямът, основна за 13,4% от населението, следват християнството (2,3%), сикхизмът (1,9%), будизмът (0,8%) и други религии (1,1%).Въпреки че съставя сравнително малък процент от общото население, мюсюлманската общност на Индия е третата по брой в света.

8 Re: Индия on Сря 12 Фев 2014 - 7:59

BollyAngel

avatar
Администратор
Администратор
Девиз: Единствено Истината триумфира!
Официален език: Хинди и Английски
Столица: Ню Делхи
Най-голям град: Мумбай
Президент:Пранаб Кумар Мукерджи
Министър - председател: Манмохан Сингх
Площ: На 7 място
Население : На 2-ро място, 1,210,193,422 души за 2011 г.
Валута: Рупия
Часова зона: +5.30
Независимост: Обявена от Великобритания на 15 август 1947.
Национален химн: Химн на Индия
Със статут на официални езици в Индия още са: асамски, бенгалски, бодо, догри, гонди, гуджарати, каннада, кашмирски, конкани, малаям, майтили, мейтей, марати, непалски, ория, пенджабски, санскрит, сантали, синдхи, тамилски, телугу и урду.

9 Re: Индия on Сря 12 Фев 2014 - 8:01

BollyAngel

avatar
Администратор
Администратор
Национален химн на Индия

Jana Gana Mana Adhinayaka Jaya He
Bharat Bhagya Vidhata
Punjab Sindh Gujarat Maratha
Dravida Utkala Banga
Vindhya Himachal Yamuna Ganga
Ucchala Jaladhi Tiranga
Tubh Shubha Name Jage
Tubh Shubha Ashisha Mange
Gahe Tubh Jaya Gata
Jan Gan Mangaldayak Jay He
Bharat Bhagya Vidhata
Jaye He ! Jaye He ! Jaye He !
Jaye,Jaye,Jaye,Jaye He


Превод на български

Ти си владетелят на мислите на всички хора
и разполагаш със съдбата на Индия.
Името вълнува сърцата на
Пунджаб, Синд, Гуджарат и Маратха,
на Дравид и Ориса и Бенгалия.
Ехото се чува по хълмовете на
Видхияз и Хималаите,
смесва се с музиката на Ямуна и Ганг
и се пее от вълните на Индийско море.
Те се молят за благословията ти и пеят в твоя чест.
В твоята ръка е спасението на всички народи.
Ти разполагаш със съдбата на Индия.
Победа, победа, победа за теб.

Индийският национален химн е написан на бенгалски език от Рабиндранат Тагор и е адаптиран на хинди от Народното събрание и обявен за национален химн на Индия на 24 януари 1950 г. За първи път се е пял през 1911 г. на сесията на Индийския национален конгрес в Калкута. Цялата песен се състои от пет куплета. Текстът е преведен на английски от самия Тагор.

10 Re: Индия on Сря 12 Фев 2014 - 8:02

BollyAngel

avatar
Администратор
Администратор
Национална песен на Индия

Vande Mataram!
Sujalam, suphalam, malayaja shitalam,
Shasyashyamalam, Mataram!
Shubhrajyothsna pulakitayaminim,
Phullakusumita drumadala shobhinim,
Suhasinim sumadhura bhashinim,
Sukhadam varadam, Mataram!


Превод на български:

Прекланям се пред тебе, Майко,
пълна с води, пълна с плодове,
разхладена от южните ветрове,
потъмнена от богатия урожай.
Майка!
Нощите й осветени от славната луна,
земите й покрити с красиви дървета
в буйни цветове,
сладък смях, сладка реч,
Майка, извор на благодат, извор на блаженство.

Песента "Vande Mataram" написана на санскрит от Банкимчандра Чатерджи е била извор на вдъхновение за хората в борбата им за свобода. Тя е равна по значение с националния химн "Jana-gana-mana". Първото политическо събитие, на което е изпята е на сесията на Индийския национален конгрес през 1896 г.

11 Re: Индия on Сря 12 Фев 2014 - 8:04

BollyAngel

avatar
Администратор
Администратор
Герба на Индия

Националният герб на Индия е реплика на Лъва на Сарнат, което е близо до Варанаси в Утар Прадеш. Лъвската столица е построена през трети век пр. Хр. от император Ашока, за да се отбележи мястото, където Буда за първи път проповядва мир и освобождение на четирите четвърти на вселената. И затова националният герб е символ на преоткриването на отговорността за световен мир и добра воля на съвременната индийска държава.

Четирите лъва (единият не се вижда), символизиращи сила, смелост и увереност, са поставени на капител. Горната част на този капител е опасан от четири по-малки животни - пазители на четирите посоки: лъвът е пазител на севера, слонът на изтока, конят на юга и бикът на запада. Този капител от своя страна стои върху един разцъфнал лотус, който е източникът на живот и на творческо вдъхновение. Мотото под герба в превод е: "Само истината побеждава.".


Националния флаг на Индия

Индийското знаме е създадено като символ на свободата. Покойният министър председател Неру го нарича не само знаме на свобода за индийския народ, но и символ на свобода за цялото човечество.

Знамето е хоризонтален трикольор с три равни части, тъмнооранжево най-отгоре, бяло в средата и тъмнозелено най-отдолу. Съотношението на ширина и дължина на знамето е две на три. В центъра на бялата ивица има колело в морско синьо, което представлява Дарма Чакра, или колелото на закона в лъвската столица Сарнат. Диаметърът на колелото е приблизително, колкото ширината на бялата ивица. Колелото има 24 спици. Тъмнооранжевият цвят е символ на смелост, саможертва и себеотрицание; бялото е символ на чистота и истина, а зеленото на вяра и плодородие.

12 Re: Индия on Сря 12 Фев 2014 - 8:06

BollyAngel

avatar
Администратор
Администратор
Култура

В Индийската култура, когато влизате в нечий дом трябва да се събуете. Когато поздравяте някой по-възрастен, събирате дланите си една до друга, после коленичите и докосвате краката му с пръсти, така демонстрирате, че сте вървели по-малко километри от него. Когато седнете на масата с индийци, трябва да си сипете, само това, което ще изядете, не обиждате домакина, оставяйки нещо в чинията. Повечето индийци практикуват йога и вярват в прераждането.

Възникване

Ранните цивилизации в долината на река Инд възникнали около две хиляди години преди появяването на древна Елада. Още тогава, загадъчното племе на ариите определило в много отношения по-нататъшното развитие на цивилизациите в района. От ариите са останали ведическите знания и традиции, разделяне обществото на касти, учението за кармата и санскритския език. По-късно, поради многообразието на раси и религии, се формирали различни етнокултурни типове, със своето традиционно изкуство, архитектура, език, медицински похвати, музика, танци и начин на мислене. Различни епохи и събития през вековете оставили своите белези върху облика на Индия - зараждането на будизма, разцвета на науката и изкуствата при владетелите от династията Гупта, огромната империя и несметните съкровища на Великите Моголи, британското владичество, раджите, въстанието на сипаите и разбира се - Махатма Ганди.До 1947 г. Индия е колония на Британската империя.

Sponsored content


Върнете се в началото  Съобщение [Страница 1 от 1]

Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите