Всичко за Индия и Боливуд


You are not connected. Please login or register

Археологически обект Чампанер Павагадх

Go down  Съобщение [Страница 1 от 1]

BollyAngel

avatar
Администратор
Администратор
Археологически обект Чампанер Павагадх

[You must be registered and logged in to see this image.]

Тази концентрация от голям брой неразкопано археологическо, историческо и живо културно наследство (Champaner-Pavagadh Archaeological Park) се разкрива в околностите на величествен пейзаж, който включва праисторически обекти и разположеното на хълм укрепление на ранната индуска столица, както и останките от столичен град на щата Гуджарат от шестнадесети век.
Сред останките на територията на обекта се намират укрепления, дворци, религиозни сгради, жилищни квартали, селскостопански структури и съоръжения за доставяне на вода, които датират от осми до четиринадесети век. Храмът Каликамата, разположен на върха на Павагадх, е считан за светилище с голяма стойност, което привлича поклонници през цялата година. Обектът е единственият завършен и непроменян ислямски град, построен преди управлението на Мугал. Археологическият парк Чампанер Павагадх, със своята древна индуска архитектура, храмове, специални инсталации за водоснабдяване, както и религиозни, военни и селскостопански структури, датира от шестнадесети век, когато е построен от Мехмуд Бегда и функционира като регионален столичен град. Неговият облик е отражение на култура, коитя е изчезнала. Постройките тук съчетават великолепно индуските и мюсюлмански архитектурни стилове. Това е видно най-вече при голямата джамия (Джами Масджид), която се превръща в модел за архитектурния облик на по-късни джамии в Индия. Този специален стил е създаден през период на управление от регионални султанати.
Археологическият парк Чампанер Павагадх е изключителен пример за кратко просъществувала столица, която използва по най-подходящ начин пространственото разпределение, топографията и естествените особености на местността. Тази столица е уязвима в голяма степен, поради напускането на нейните жители в миналото, разпростирането на горите към вътрешността й и влиянието на съвременния живот. За религиозните индийци археологическият парк е място за преклонение и почит.

Върнете се в началото  Съобщение [Страница 1 от 1]

Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите