Всичко за Индия и Боливуд


You are not connected. Please login or register

Минарето Кутб, Делхи

Go down  Съобщение [Страница 1 от 1]

1 Минарето Кутб, Делхи on Нед 30 Сеп 2012 - 21:21

BollyAngel

avatar
Администратор
Администратор
Минарето Кутб
[You must be registered and logged in to see this image.]

Минарето Кутб е гигантска кула, която е построена между 1193 и 1369, за да символизира ислямско управление над Делхи и в чест на победата от Кутаб-уд-Дин над последното хиндуистко царство. Високата 72 метра кула е украсена с калиграфия, изобразяваща стихове от Корана.

Минарето се стеснява от 15 метра в диаметър в основата до само 2.5 метра на върха. Това е най-високото тухлено минаре в света.

Има пет различни етажа, всеки обграден с тераса, първите три са изградени от червен пясъчник, а горните два са облицовани с бял мрамор. В подножието на минарето, стои Куват-ал-ислям, най-старата джамия в Индия, която е изградена предимно от останки на 27 Хиндуистки и Джайнистки храмове, които са били разрушени от новите мюсюлмански владетели на Индия. Лицата на декоративните фигури са били премахнати, за да отговарят на ислямския закон, който строго забранява иконопоклонничество. В ъгълът на джамията, стои железен стълб със санскритски надписи от четвърти век. Надписите са в памет на цар Чандрагупта II (373-413 г.). Твърди се, че на всеки, който може да обхване колоната с ръцете си, с гръб към нея, ще му се изпълнят желанията.

Върнете се в началото  Съобщение [Страница 1 от 1]

Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите