Всичко за Индия и Боливуд


You are not connected. Please login or register

Храмовете Кaджурахо - Светът на вкаменената любов

Go down  Съобщение [Страница 1 от 1]

BollyAngel

avatar
Администратор
Администратор
Храмовете Кaджурахо - Светът на вкаменената любов
[You must be registered and logged in to see this image.]

Храмовете Кaджурахо (Khajuraho) се намират в Централна Индия, в щата Мадиа Прадеш. Те са най-голямата галерия на еротичното изкуство в света и най-голямото онагледяване на Кaма сутра.

Комплексът от храмове Каджурахо се намира в Централна Индия. Построен е през Х- ХI в., като тогава се е състоял от 85 храма. Сега са останали двадесетина, като най-впечатляващи са 5 от тях - "Лакишмана", "Кандария Махадео", "Деми Джагдамба", "Вишванатх" и "Чандрагупта". Отделните храмове са посветени на различни божества. Преобладава възхвалата на насладата от живота и на прелестите на жената.

Фасадите на храмовете са покрити с исторически и митични персонажи, но най-често на тези скулптури са изобразени открити сцени от Кама Сутра. Хоризонталните пояси от резба върху камък представляват плетеница от богове и богини, красиви нимфи и придворни, дракони, съблазнителни земни жени, любещи се двойки, наречени „митуна”, кралски шествия, батални и ловни сцени, фигури на слонове и коне, направени с изключително майсторство.

Строителите на комплекса твърдели, че са потомци на бога на Луната. Съществува легенда за причината за построяването на комплекса. Красавицата Хемавати, дъщеря на брамин, решила самичка да се изкъпе в горското езеро, когато я съблазнил богът на Луната. Родила син – Чандраварман. Но отхвърляна от всички и сама, майка му отишла да живее в горите в Централна Индия, от където му давала напътствия за живота. Чандраварман пораснал и основал великата империя Чандела. Когато станал владетел, той решил да изпълни молбата на майка си : да построи храм, който да показва и възхвалява силата на човешките страсти и желания във всичките им аспекти.

Има и друга легенда, за построяването на храмовете. Във времето на войните с мюсюлманите, когато много индийски мъже загиват, тогавашните владетели разбират, че населението намалява и трябва да предприемат мерки. С тези храмове те са искали да подтикнат хората, отивайки да се молят, да се поблазнят от скулптурите. Освен това тези изображения са били като самоучител по еротика, още повече, че до този момент Индия е била страна със задръжки и крайно консервативно общество.

Храмовете Кaджурахо вписани в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО и се считат за едно от "седемте чудеса" на Индия.

Върнете се в началото  Съобщение [Страница 1 от 1]

Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите