Всичко за Индия и Боливуд


You are not connected. Please login or register

Дивали

Go down  Съобщение [Страница 1 от 1]

1 Дивали on Вто 25 Окт 2011 - 21:11

BollyAngel

avatar
Администратор
Администратор
Дивали - Празника на светлината

[You must be registered and logged in to see this image.]

Дивали, или още Дипвали, е индийски празник равносилен на християнската Коледа.
Името му произлиза от санскрит - Deepavali; Deepa- светлина; Avali - ред/редица ,тоест "редица от светлини" . Дивали е известен като "фестивал на светлината" и е един от най-важните религиозни празници за хиндусите - те винаги го чакат с нетърпение и го празнуват цели 5 дни в края на октомври и средата на ноември в зависимист от религиозния им календар.
Подготовката за празника започва два дни преди събитието, през които по традиция всяко семейство трябва да купи нещо за дома (без знаение размера и цената), защото Дивали е празник на здравето и благоденствието, а според вярванията на хиндусите да купиш нещо за дома е добър знак и носи късмет на дома и обитателите му.
На Дивали домовете на индииците се украсяват с много свещи и малко кръгли лампи-те ограждат пътят към дома си със свещи и държат прозорците си отворени, за да посрещнат слизането на Лакшми - богиня на здравето и благоденствието в индийската митология.
Дивали се празнува пищно-хората обличат най-хубавите си дрехи, ходят си на гости и си подаряват подаръци.

Въпреки, че митовете и легендите, свързани с този празник леко се различават в различните региони на страната, Дивали основно символизира победата на светлината над тъмнината. Наред с това той символизира също здравето и просперитета на индийския народ.

Фактическата подготовка за празника стартира 2 дни преди събитието. По традиция през тези 2 дни всяко семейство трябва да купи нещо за дома,( дори това да бъде само една лъжица), защото принципно Дивали е празник на здравето и благоденствието, а според вярванията на хиндусите да купиш нещо за дома е добър знак и носи късмет на дома и обитателите му. В днешно време тази традиция се е модернизирала и така освен различни подаръци за дома, на този ден хората купуват също нови дрехи и бижута.
Домовете на хиндусите са осветени с искрящи фенери и малки специфични лампи наречени "diyas", които изглеждат така,и в тях се поставят ярко горящи свещи.

[You must be registered and logged in to see this image.] [You must be registered and logged in to see this image.]

Прозорците им са широко отворени, за да посрещнат слизането на Лакшми - богиня на здравето и благоденствието в индийската митология. И 5-те дни, в които трае фестивалът са неработни, през цялото време хората се събират заедно на големите площади в цялата страна да празнуват и да споделят радостта си заедно. Събитието се отбелязва шумно с изключително много фойерверки, конфети и бенгалски огън, които достигат кулминацията си през нощта на фактическия празник. Всъщност фойерверките са основният елемент на празника. Полетът им към тъмното небе символизира победата на светлината над тъмните сили. Именно затова празненствата се отбелязват с пищни зари в цяла Индия.

На Дивали хората се обличат в най-хубавите си дрехи и си ходят взаимно на гости като носят на семейството, което посещават, малки подаръци или сладкиши.Последната промяна е направена от BollyAngel на Съб 29 Окт 2011 - 2:15; мнението е било променяно общо 1 път

2 Re: Дивали on Вто 25 Окт 2011 - 21:18

BollyAngel

avatar
Администратор
Администратор
Първият ден се нарича Dhanteras - това е денят на богинята Лакшми, богиня на благоденствието. В хиндуиската религия благоденствието не се счита за даденост, а като нещо, което трябва да се придобие. Индусите вярват, че благоденствието е резултат от всички добри дела, извършени през миналите животи - тоест "карма".

Вторият ден се почита богинята Кали - богиня на духовната сила.
Третият ден се палят лампите, които трябва да горят ярко. Те символизират знанието.
Това е последният ден от лунния календар.

Четвъртият ден се пада първи ден от лунния календар на новата религиозна година. През този ден всички сметки, свързани с бизнесделата се приключват и се отварят нови книги. Тези книги се освещават на специална церемония от хиндуските свещеници, които вдъхват кураж на хората да отстранят злобата, гнева, омразата и ревността от живота си.

Последният ден хората си припомнят великия крал Balipratipada, който разрушава вековните философски традиции на обществото. При това обаче той е запомнен като много добър и отзивчив човек, който се е стремял да види добрите качества у всеки, включително и у враговете си. Новата година по индийския религиозен календар започва именно от първия ден на Дивали.


Ритуали

[center]Един от ритуалите на хиндусите е да поставят статуя на богинята Лакшми на прозореца на дома. Нейните статуи красят обаче не само дома, но също така магазините и офисите. Съгласно легендата, Лакшми минава през всички домове през нощта на Дивали и спира да благослови домовете, които са добре почистени, спретнати и осветени от всички страни с искрящи лампи. Затова и всички хиндуси се стараят да подредят домовете си по възможно най-добрия и красив начин и да обградят къщите си с множество фенери. По традиция на Дивали бог Ганеш (бог на доброто начало) дели олтара с Лакшми. Кравето мляко в Индия се счита за храна на боговете и точно заради това на този празничен ден се приготвят различни видове сладкиши, приготвени с мляко.

Легенди

[center]В северната част на Индия са разпространени 2 легенди, свързани с Дивали. Първата ни връща към Рамаяна, в нея бог Рама, жена му Сита и брат му Лакшман се връщат в родното им село Айодия след 14 годишна битка с демонът Равана, който откраднал Сита. За да посрещнат своя любим владетел и да отпразнуват победата хората на селото запалили специални лампи и го посрещнали тържествено.

Втората легенда е разпространена не само в северната част, но и в много други региони на Индия. Тя е свързана с живота и победите на бог Кришна - бог на любовта. Според нея демонът Наркашура тероризирал света със зла сила. Кришна го побдил в ужасяваща битка и хората го посрещнали със запалени лампи и свещи, за да отпразнуват победата му.


[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]

3 Re: Дивали on Вто 25 Окт 2011 - 21:21

BollyAngel

avatar
Администратор
Администратор
Дивали се провежда през октомври - ноември. На този празник се почита Лакшми - богиня на красотата и богатството. Празнува се и триумфалното завръщане на Рама и Сита. Дивали отбелязва началото на индуистката Нова година.
Названието Дивали произлиза от санскритската дума "дипавали" - "светлини". Светлината е символ на знанието и победата на доброто над злото. Дивали е известен и като Празник на светлините. Къщите и храмовете се украсяват с гирлянди от безброй малки глинени лампи - дия. Палят се и хиляди фойерверки, за да прогонят тъмнината и да осветят пътя на Рама и Сита към дома.
Преди празника Дивали домовете се почистват и се украсяват. Вярва се , че Лакшми ще влезе да благослови стопаните, само ако къщата е чиста и красива. Дивали е време да се изпратят поздравителни картички, да се облекат най - новите дрехи и с подаръци и вкусна храна да се отиде на гости на близки и приятели.
В чест на празника Дивали жителите на някои райони рисуват на земята пред домовете си различни геометрични фигури, наречени ранголи.

На Дивали заедно с "Jai Ganesha.." ,се пее и мантрата "Om Jai Laxmi Mata". Двете мантри са задължителни! за Дивали - едната се изпълнява в сутрешната пуджа, а другата- във вечерната, тъй като Бог Ганеша по принцип винаги стои до Богинята Лакшми и винаги двамата се изобразяват заедно. Това е един своеобразен канон в хинду религията.

Датата на Дивали зависи от фазите и видимостта на Луната. Самият празник символизира победата на Светлината и Доброто над Тъмнината. Затова датата на Дивали се избира такава, че луната да не е видима през тази нощ. Нощта на празника трябва да е възможно най-тъмната нощ в този период, което олицетворява властването на тъмните сили. Точно поради този факт в тази нощ всички индийски семейства палят редици от "diya" пред домовете и прозорците си, запалват фенери и многжество фойерверки озаряват небето над Индия, за да се отпразнува настъпването на светлината, която фактически надвива демоните.

4 Re: Дивали on Вто 25 Окт 2011 - 21:24

BollyAngel

avatar
Администратор
Администратор
Jai ganesh jai ganesh deva

Jai ganesh jai ganesh
Jai ganesg deva
Mata jaki parwati
Pita maha deva (2)

Ek dant daya want
Char bhuuja dhari (2)

Mathe sindor shoye
Muse ki sawari
Pan chadhe Phool Chadhe
Aur Chadhe Mewa
Laduan ko bhog lage
Sant kare seva

Jai ganesh jai ganesh
Jai ganesg deva
Mata jaki parwati
Pita maha deva

Andhan ko aankh det
Kodhin ko kaya (2)

Bajhan ko purta det
Nirdhan ko maya
Surya Shaam Sharan aaye
Safal ki jiye sewa

Jai ganesh jai ganesh
Jai ganesg deva
Mata jaki parwati
Pita maha deva

Bolo Ganpti bappa ki
Jai!

5 Re: Дивали on Вто 25 Окт 2011 - 21:25

BollyAngel

avatar
Администратор
Администратор
Happy Diwali на всички!!!

[You must be registered and logged in to see this image.]

Sponsored content


Върнете се в началото  Съобщение [Страница 1 от 1]

Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите