Всичко за Индия и Боливуд


You are not connected. Please login or register

Храмът Карни Мата

Go down  Съобщение [Страница 1 от 1]

1 Храмът Карни Мата on Нед 24 Юни 2012 - 8:52

BollyAngel

avatar
Администратор
Администратор
Храмът Карни Мата - Храмът на плъховете
[You must be registered and logged in to see this image.]

В северозападна Индия, щатът Раджастан, има един специален хиндуистки храм, чиито почитани животински жители могат да накарат всеки да потръпне. Това е така, защото почитаните същества там са около 20 000 и са … плъхове. Хората, които ги почитат, общуват по странен начин с тях. Смята се, че да ти мине плъх през краката носи щастие, прасад (благословена храна) е добре да се купи от храма и да се хапне след това (това всъщност е храна полазена или гризана от плъховете), като най-голяма благословия е да зърнеш плъх албинос – такива има само около пет.

Уникалният „Карни Мата“ или ''Храма на плъховете'' е построен през ХVІІ в.в началото на 1900 г. в чест на богинята Карни Мата. Целия е от бял и черен мрамор. По фасадата му са монтирани прекрасни мраморни скулптури, дарени от биканерския махараджа Ганга Сингх. Прекрасната масивна сребърна храмова врата също е негов дар. Изработена с изключително майсторство, тя е забележително произведение на изкуството. По нея са изобразени богове и богини на фона на прекрасни филигранни арабески. Тук може да се види и самата Карни Мата. Тя държи тризъбеца на победата и е заобиколена от плъховете кааба. Казват, че този релеф бил направен в чест на голямата й победа над великия демон – бика Махишасура.

На ознаменуването на тази победа е посветен големият празник Навратри в края на мусонния период. В последната му нощ в храма се събират огромни тълпи от богомолци, за да отдадат почит на богинята. Тогава тържествата и танците са безкрайни. Едва ли някъде другаде по света може да се види толкова красива феерия от цветове като тази по одеждите на жителите на щата Раджастан. Тя сякаш компенсира отчасти пустинния характер на големи територии от този щат и е вдъхновена от огненото слънце.

В средата на ХV век легендарният махараджа Рао Бика – основател на Биканер, дошъл в Дешнок, за да посети известната с чудесата, които правела още от най-ранното си детство, жена-аскет Карни Мата. Местните хора я почитали като прераждане на страховитата богиня Кали.
Карни Мата посрещнала радушно махараджата, благословила го и му предсказала, че ще извоюва голяма военна победа. Така и станало! Оттогава махараджите от Биканерската династия започнали да я почитат като върховно божество на своя престолен град Биканер.

Легендата разказва, че творящата чудеса Карни Мата веднъж се опитвала да съживи свой племеник, но не успявала. Тогава отишла в Другия свят, за да измоли живот за момчето. Там богът на смъртта Яма й обяснил, че детето не може да бъде съживено, защото вече било преродено на земята. Това разгневило Карни Мата и тя обявила, че никой от нейното племе повече няма да попада в ръцете на Яма. Вместо това душите на нейните наследници ще се заселват за един живот в свещени плъхове-кааба и след това ще се прераждат в чаран или певци-барадове.

Върнете се в началото  Съобщение [Страница 1 от 1]

Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите