Всичко за Индия и Боливуд


You are not connected. Please login or register

Бог Шива

Go down  Съобщение [Страница 1 от 1]

1 Бог Шива on Съб 13 Юни 2009 - 1:15

BollyAngel

avatar
Администратор
Администратор
Шива е върховен бог в индуистката митология.Той е наричан лунният бог на планините.Пребивава на планината Каиласа. Според някои източници Шива е част от божествената триада - Тримурти. Според други той е създал Вишну, а Вишну е създал Брахма. За разлика от бога-творец Брахма и бога-пазител Вишну, Шива е почитан като бог-разрушител и страшен враг на демоните и закрилник на аскетите, отдаващи се на съзерцание. Един от главните му подвизи е унищожаването на трите града, издигнати от демоните - асури. Някога Брахма разрешил на демоните да построят три крепости и те построили един град на небето, друг - във въздуха и трети - на земята. Така те се почувствали в пълна безопасност и решили да покорят боговете. Тогава Шива изстрелял една стрела, с която поразил едновременно трите града и те изгорели като слама.Шива и съпругата му Парвати имали два сина - богът на мъдростта Ганеша и Сканда - победителят на демона Тараки. Парвати, чрез страшните си превъплъщения в образа на Дурга и Кали, също се прославила с победите си над демоните. Шива се почита не само като бог-разрушител, но и като съзидател. В началото на всеки нов период на Вселената,със своя танц той я събужда за живот, а в края я унищожава, изпълнявайки танца на разрушението.Последната промяна е направена от Admin на Сря 9 Юни 2010 - 9:06; мнението е било променяно общо 1 път

2 Re: Бог Шива on Чет 13 Мар 2014 - 3:37

BollyAngel

avatar
Администратор
Администратор
Шива е върховен бог в индуистката митология.Той е наричан лунният бог на планините.Пребивава на планината Каиласа. Според някои източници Шива е част от божествената триада - Тримурти. Според други той е създал Вишну, а Вишну е създал Брахма. За разлика от бога-творец Брахма и бога-пазител Вишну, Шива е почитан като бог-разрушител и страшен враг на демоните и закрилник на аскетите, отдаващи се на съзерцание. Един от главните му подвизи е унищожаването на трите града, издигнати от демоните - асури. Някога Брахма разрешил на демоните да построят три крепости и те построили един град на небето, друг - във въздуха и трети - на земята. Така те се почувствали в пълна безопасност и решили да покорят боговете. Тогава Шива изстрелял една стрела, с която поразил едновременно трите града и те изгорели като слама.Шива и съпругата му Парвати имали два сина - богът на мъдростта Ганеша и Сканда - победителят на демона Тараки. Парвати, чрез страшните си превъплъщения в образа на Дурга и Кали, също се прославила с победите си над демоните. Шива се почита не само като бог-разрушител, но и като съзидател. В началото на всеки нов период на Вселената,със своя танц той я събужда за живот, а в края я унищожава, изпълнявайки танца на разрушението.

[You must be registered and logged in to see this link.] [You must be registered and logged in to see this link.]

3 Re: Бог Шива on Чет 13 Мар 2014 - 3:38

BollyAngel

avatar
Администратор
Администратор
Изобразяването на бог Шива

• Третото око: На челото си Шива има трето око, което символизира мъдростта. Това е окото, което вижда зад очевидното. То често е свързвано с нестихващата сила, с която бог Шива унищожава злото и демоните.
• Змийската огърлица: Шива е над силата на смъртта. Той поглъща отровата калкети за доброто на Вселената. Смъртоносната кобра представлява смъртта, която Шива напълно е победил. Кобрата, също така, символизира скритата сила, наречена Кундалини
• Сплетените коси(джата): Те го показват като бог на вятъра, който е неуловимото начало на всяко живо същество.
• Полумесецът: Шива носи на главата си полумесец от петнадесетия ден (панчами). Полумесецът е поставен близо до третото око на Шива, а това е силата на Сома , жертвоприношение, символ на луната. Луната е също така и символ на времето, Шива има контрол върху времето.
• Свещената Ганга: Ганга е най-свещената от всички реки и тя тече от сплетените коси на Шива. Течащата вода е един от петте елемента, които съставляват Вселената и създават всичко на земята.
• Барабанът: Барабанът е в ръцете на Шива, a той е създателя на света, извор на всички езици и изрази.
• Вибхути: Това са три линии на мъртъвците, нарисувани върху челото на Шива. Те представляват същността на нашето съществуване.
• Мъртъвци: Шива маже тялото си с пепел от гробището - показва философията на живота и смъртта и фактът, че смъртта е крайната реалност на живота.
• Тигърска кожа: Тигърът е превозното средство на Шакти, богинята на силата и способностите. Шива е над и отвъд всякакъв вид сили. Той е господар на Шакти. Тигърската кожа, която той носи символизира поставянето му над всякакви сили. Тигърът, също така, представлява похотливо желание. Това, че Шива седи върху тигърска кожа, означава, че е надделял всяко плътско желание.
• Слонова и еленска кожа: Слоновете са символ на гордостта. Носенето на слоновата кожа сочи, че Шива е победил гордостта, а еленовата кожа, че контролира ума си напълно.
• Рудракша: Бог Шива носи превръзки на ръцете си - Рудракша, за които се предполага, че имат лечебно действие.
• Тризъбец: Трите остриета на тризъбеца символизират трите предназначения на триадата - сътворението, съхранението и унищожението. Шива държи тризъбеца в ръката си и трите са под негов контрол. Друго тълкуване на тризъбеца е, че трите остриета представляват миналото, настоящето и бъдещето.

Sponsored content


Върнете се в началото  Съобщение [Страница 1 от 1]

Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите