Всичко за Индия и Боливуд


You are not connected. Please login or register

Фатехпур Сикри

Go down  Съобщение [Страница 1 от 1]

1 Фатехпур Сикри on Пон 16 Апр 2012 - 9:08

BollyAngel

avatar
Администратор
Администратор
Фатехпур Сикри

[You must be registered and logged in to see this image.]

Фатехпур Сикри е старинен архитектурен комплекс, който свидетелства за културата на индийската цивилизация през 16 век. Той е уникален пример за архитектурни ансамбли от най-високо качество на строителството в Индия. Комплексът е разположен на около 40 км западно от Агра. Фатехпур Сикри е изграден между 1571 и 1585г. от император Акбар. В буквален превод означава ''Град на победата''. Той е бил столица на империята само за около 10 години, но построеното през 16 век остава и до днес като един от културните паметници на Индия, който от 1986 година е включен в Списъка на ЮНЕСКО със световното културно наследство. Комплексът е красиво съчетание на индийски храмове, паметници, построени в унифициран архитектурен стил. Там се намира и една от най-големите джамии в Индия - Jama Masjid.

Фатехпур Сикри е столицата на великия моголския император Акбар, който бил изключително харизматична личност. Притежавал мъдрост, измъчване и магнетизъм, като се славел с безспорни военни и административни умения. Вместо да налага модернизирано чуждестранно управление той сключил съюз с владетелите на Раджпут, като се оженил за една от дъщерите на махарджата в Амбер. Така Акбар започнал голямата си мечта за обединяването на всички общности в Индия, в която всички религии да живеят заедно. Въпреки, че имал много жени владетелят нямал наследник. Това го накарало да посети светеца Шейх Салим Чистий, който живеел в селището Сикри. Светецът ,у предсказал, че ще се сдобие с трима сина. Не след дълго една от съпругите му забременяла и родила момче, който в чест на пророка бил наречен Салим. По-късно той останал в историята като император Джахангир. В знак на признание Акбар решил да изгради в Сикри своя столица, като прибавил към името й и Фатехпур, което означава победа.

Фатехпур Сикри е строен от най-добрите архитекти на Индия и Персия в продължение на 14 години. За жалост Фатехпур Сикри имал кратка история. Само след 50 години селището било изоставено и тотално обезлюдено поради липсата на вода. Макар и построен преди 400 години, той е изключително добре запазен. Разделен е на две части – дворцова и поклонническа. Поклоническата част представлява огромен двор, в който могат да се посетят гробниците на светеца Салим Чистий, както и една от най-големите джамии в Индия. И до ден днешен този храм е едно от свещените места за мюсюлманското общество в страната. Гробницата на Салим Чистий е красива и майсторски измайсторена постройка от бял мрамор. Точно под основната зала в нея се пазят мощите на светеца. Тленните му останки и до днес се смятат за чудодейни, като много бездетни жени и двойки идват тук за да се помолят за дете. Хората завързват памучни конци по параваните около светилището, надявайки се на чудото, което направило някога Акбар щастлив и го дарило с наследник.

Най-впечатляващата постройка във Фатехпур Сикри навярно си остава огромната и величествена постройка, наречена ''Врата на победата''. Считана за една от най-високите порти в света. Освен невероятната гледка, която се разкрива от тази част на старинния град, тук може и да се прочете един надпис още от времето на Акбар: „Светът е само един мост – премини по него, не строй къщи отгоре му. Светът е само един час прекаран в молитви, останалото е невидимо.''

Върнете се в началото  Съобщение [Страница 1 от 1]

Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите