Всичко за Индия и Боливуд


You are not connected. Please login or register

Крепостта Голконда

Go down  Съобщение [Страница 1 от 1]

1 Крепостта Голконда on Съб 3 Мар 2012 - 1:21

BollyAngel

avatar
Администратор
Администратор
Крепостта Голконда

[You must be registered and logged in to see this image.]

Крепостта Голконда е сред най-изящните забележителности на Хайдарабад. Разположена е в западните покрайнини на петия по големина град в Индия. Местността се намира на 11 километра от Хайдарабад.

Крепостта се издига величествено върху 120 метров гранитен хълм. Тя представлява огромен комплекс от старинни постройки, които някога са били дом на древните индийци. Може би най-голяма атракция на Голконадата е нейната перфектна акустична система. Древната крепост е изградена по такъв начин, че ако човек плесне с ръце пред главните порти на древния град – звукът ще се чуе и в най-отдалечената точка на крепостта, намираща се на над 100 метра височина. Дизайнът и архитектурата на селището действително са впечатляващи. Движението на въздуха също е перфектно обмислено. Селището е изградено така, че в него постоянно да циркулира свеж въздух.

Още по-интересно става, когато научите, че именно в местността Голконда някога са се добивали красиви и изключително ценни диаманти. Преди години се е считало, че Индия е единственото място в света с диамантени мини, една от които е и Голкондата. Местността впоследствие се превръща в главен търговски център за диаманти. Много от днешните известни диаманти произхождат от места, намиращи се в непосредствена близост до Голкондата. Смята се, че именно от местностите около Голконда произлиза и популярният диамант Кохинор.

Старият град Голконда е построен от владетелите от рода Какатя (Kakatiya's) през XIII век. Впоследствие крепостта е била разширена и обновявана от владетелите от рода Кутб Шахи (Qutub Shahi). Днес посетителите могат да видят величествени гранитни останки от някогашния живот на местните жители. Като цяло рода Ктуб Шахи се слави като един от най-големите строители на в Индия. В Голконда са разположени и гробовете на царете от рода Кутб Шахи (Quli Qutb Shahi Tombs), поместени във величествени сгради с ислямска архитектура. Около тях се намират превъзходни градини, както и много гравюри, създаващи страхотна атмосфера за разходка и почивка.

Легенди разказват за повода за построяването на крепостта преди повече от 7 века. Според поверията на тези места овчарче видяло образа на свещена личност. Ето защо на тези свещени според местните земи тогавашните владетели решили да построят селище. Всъщност името Голконда в буквален превод означава „хълма на овчаря”.

Сред най-големите забележителности на крепостта са най-високата точка на селището – Бала Хисар, както и прословутото оръдие Рабан (Rahban cannon). Интерес представлява и сградата Кала Мандир. Местността пази останки от добре изградени водно-напоителни системи. Брилянтен завършек на топ туристическата дестинация в Хайдарабад е звуково-светлинното шоу, провеждано в Крепостта Голконда. Чрез спектакъла звук и светлина на местен и на английски език се разказва за историята и традициите на древното индийско селище. Атракцията започва в 6 или 7 часа вечерта. Необходимо е да се отбележи, че английската презентация е само в сряда и неделя и продължава 55 минути.

Върнете се в началото  Съобщение [Страница 1 от 1]

Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите