Всичко за Индия и Боливуд


You are not connected. Please login or register

Джамията Чарминар

Go down  Съобщение [Страница 1 от 1]

1 Джамията Чарминар on Нед 12 Фев 2012 - 11:50

BollyAngel

avatar
Администратор
Администратор
Джамията Чарминар

[You must be registered and logged in to see this image.]

Чарминар (Charminar) е най-голямата забележителност в Хайдарабад - петият по големина град в Индия. Религиозният храм е известен още с името „Джамията с четирите минарета”.

Това е най-популярната джамия и паметник в Хайдарабад, която обезателно трябва да се посети. Всъщност веднъж пристигнали в града, няма как да не забележите високите кули на храма. Може спокойно да се заяви, че Чарминар е визитката на града, синоним на Хайдарабад. Тя пресъздава историята на индийския град, съхранила е духа на миналото и същевременно се вписва по неповторим начин със съвременната градска среда.

В буквален превод името на джамията означава „четири минарета”. Храмът е построен в типичен ислямски архитектурен стил. Някои казват, че не можете да си представите Хайдарабад без Чарминар, по същия начин по който е немислимо да си представите Ню Йорк без Статуята на свободата или Москва без Кремъл.

Джамията е построена от султан Мухамад Кули Ктуб Шах през 1591 година. Владетелят решава да построи уникалния храм малко след като премества столицата от Голконда в днешния Хайдарабад. Красивият колос е изграден от гранит, вар и хоросан. Поводът за построяването на религиозния храм е колкото радостен, толкова и тъжен. Причина за издигането на джамията е краят на чумата, покрусила голяма част от населението на индийския град в края на XV век. Легендите разказват, че именно на мястото, където днес се издига Чарминар, владетелят от рода Кули Ктуб се е молил неспирно за края на коварната болест. Днес някои вярват, че има таен подземен тунел, свързващ Голкондата, която днес е една от забележителностите на древния град, с Чарминар.

От далеч сградата изглежда масивна, но приближавайки се към нея, посетителите се удивяват от нейната красота, изтънченост, елегантност и внимание къмдетайлите. Колосът Чарминар има квадратна структура, с четири кули издигащи се във всеки от четирите ъгъла на храма. Минаретата се извисяват на 24 метра от покрива. Всяко едно от тях има четири етажа, като всеки от тях външно е красиво обособен от своеобразен пръстен. На върха на красивата джамия има 45 места за поклонение, където в непокътната тишина поклонниците могат да се отдадат на молитва. На първия етаж на джамията има тераса, от която се разкрива страхотна гледка към седем милионния Хайдарабад. Всяка една от стените на джамията има огромна арка, широка 11 и висока 20 метра. През четирите огромни дъги преминава голяма част от пътния трафик на Хайдарабад. От земята до върха на минаретата дължината на джамията е приблизително 50 метра. През нощта Чарминар е дори още по-величествен. Бляскавите илюминации оставят незабравими спомени на посетителите на Хайдарабад.

Всеки би забелязал, че Чарминар всъщност има много общи черти с Триумфалната арка в Париж. Не случайно джамията с четирите кули често е наричана ''Триумфалната арка на Изтока''. Интересен факт е, че хидерабадските мюсюлмани, живеещи в Пакистан, през 2007 година построяват умалено копие на Чарминар в централната част на Карачи.

Върнете се в началото  Съобщение [Страница 1 от 1]

Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите