Всичко за Индия и Боливуд


You are not connected. Please login or register

Агра

Go down  Съобщение [Страница 1 от 1]

1 Агра on Сря 25 Яну 2012 - 11:34

BollyAngel

avatar
Администратор
Администратор
Крепостния град ''Агра''
[You must be registered and logged in to see this image.]

Индийският град Агра е разположен на 200 км югоизточно от Делхи на брега на река Ямуна. Той е голям индустриален център в щата Утар Прадеш с население от около 1 260 000 души.

Историята на града е тясно свързана с династията на Моголите, управлявала Индия през XVI-XVIII век. Агра е средновековната столица на могулски Хиндустан, която днес е особено интересна и атрактивна дестинация най-вече заради невероятната едноименна крепост Агра (Agra Fort). Тя се намира на около 2, 5 километра северозападно от неповторимия шедьовър Тадж Махал. Крепостта Агра се счита за най-важното укрепление на територията на Индия, като днес тя е включена в списъка със Световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Историята на самият град започва през 1502 година, когато по тези индийски земи идва афганския владетел на Делхи, Сиканер Лорди. Градът става негова столица през 1504 година. След около 16 години милионната армия на сина на Сикандер Лорди – Ибрахим, е победена от турчина Бабур, потомък на Тимур и Чингиз Хан, който се изправя със своите 25 000 отлично подготвени бойци.

С неговата победа се слага началото на най-великата династия в Индия – династията на могулите. Бабур (1483-1530 година) бил известен като освен като велик държавник, още като приключенец, поет и войн. Той не харесвал Агра, нито Индия като цяло, но прави Агра своя столица. Династията, която води началото си от него, управлява Индия до завладяването на Делхи от Персите през 1739 година, като запазва своето влияние чак до 1858 година, когато Британците свалят от власт Шах Бахадур II.

В целия този, изпълнен с непрестанни военни сблъсъци период, крепостта Агра играе фундаментална роля. След смъртта на Бабур на престола застава неговият син Хюмаюн. А неповторимият форт Агра е дело на неговия син – Акбар, който е най-великият от могулските владетели. Акбар бил с необичаен характер и неговите житейски разбирания, включвали ценостна система на базата на Исляма, Индуизма, Сикхската и Християнската религии.

Именно това дава отражение в сложната архитектура на крепостта Агра. Според някогашни пътешественици по онова време каменните блокове, от които са изградени стените на крепостта Агра са толкова плътно подредени, че между тях не може да бъде пъхнато дори острието на нож.

По подвижен мост се стига до главния вход на крепоста. Порталът е построена от внука на Акбар - Шах Джахан през 1665 година в чест на Рао Амар Синкх. Самото строителство на крепостта Агра започва през 1565 година на мястото на стария форт Бадалгар, който Акбар разрушава. Според историческите данни, Акбар е наредил издигането на повече от 50 сгради, защитени от двойни, на места тройни стени. Мястото на крепостта е стратегически подбрано, като тя се намира на брега на река Ямуна.

Една значителна част от сградите, построени от Акбар били съборени от неговия внук Шах Джахан, който не намирал в тях нужната пищност и предпочитал белия мрамор пред червения пясъчник, с който дядо му строял. От строежите на Акбар по крепостта Агра до наши дни са оцелели стените на самия форт заедно с наблюдателните кули и бойници, барабанните кули, които са построени над портите. Някога те имали функцията са оповестят пристигането на императора.

Освен гробницата на Мумтаз Махал (Тадж Махал) и крепостта Агра, могулските императори оставят след себе си величествени архитектурни паметници, които днес привличат туристи от цял свят. Най-известни са Червената крепост, гробниците на Гхияс Бег и на Акбар.

[You must be registered and logged in to see this image.]

2 Re: Агра on Сря 25 Яну 2012 - 11:38

BollyAngel

avatar
Администратор
Администратор
[You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]

Върнете се в началото  Съобщение [Страница 1 от 1]

Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите