Всичко за Индия и Боливуд


You are not connected. Please login or register

Дворецът Умайд Бхаван

Go down  Съобщение [Страница 1 от 1]

1 Дворецът Умайд Бхаван on Съб 22 Окт 2011 - 22:04

BollyAngel

avatar
Администратор
Администратор
Дворецът Умайд Бхаван

[You must be registered and logged in to see this image.]

Дворецът Умайд Бхаван (Umaid Bhawan Palace) е една от най-забележителните постройки в цяла Индия. Невероятно величествен, масивен и красив Умайд Бхаван се счита за последния от владетелските дворци на Индия, а същевременно с това той е една от най-големите частни резиденции в цял свят. Огромният и пищен Умайд Бхаван доминира над пустинния район на столицата на индийската провинция Раджастан (Rajasthan) - Джодхпур (Jodhpur).

Комплексът носи името на махараджата Умайд Сингх (Maharaja Umaid Singh), който е дядо на настоящият собственик на Умайд Бхаван. Част от двореца е под ръководството на ”Taj Hotels”, които са превърнали двореца в един от най-изисканите и световнопопулярни хотели в Индия. Дворецът Умайд Бхаван е построен на възмножно най-високото място в тукашния индийски район.

Той е изграден от златисто жълт пясъчник в актуалния за времето, когато е конструиран, стил Ар Деко. Строителството на Умайд Бхаван започва през 1928 година и е окончателно завършено 15 години по-късно - през 1943 година. След този момент дворецът Умайд Бхаван се използва като официална резиденция на кралското семейство на Джодхпур .

Проектът и реализацията на величествения Умайд Бхаван е дело на архитекта Хенри Ланчестър (Henry Lanchester), в резултат на което този индийски палат е невероятна смесица между източни и западни архитектурни стилове. Целият комплекс се разпростира на 26 акра (10.5 хектара) заедно с прилежащите му красиви градини. В Умайд Бхаван има цели 347 стаи и помещения, обзаведени и украсени по уникален начин. Повече от 5000 работника се трудят неуморно, за да „сътворят” грандиозния комплекс.

Самта конструкция на замъка заема площ от 1, 4 хектара, а всичко останало остава за прекрасния парк. Интригуващ факт е, че дворецът Умайд Бхаван е проектиран и построен така, че във вътрешността му винаги да се поддържа температура от 23 градуса.

Особено впечатляващ в архитектурни отношение е високият 32 метра купол на Умайд Бхаван, който е един прекрасен пример за възрожденското влияние в архитектурата.

Не по-малко атрактивни са и кулите, които обаче са издигнати в духа на традициите Rajput. Целият проект коства на махараджата 10 000 000 долара. В интериорно отношение помещенията на Умайд Бхаван също следват духа на арт деко стила, който е допълнен с прекрасни екзотични стенописи, които са дело на полския художник Стефан Норбин (Stefan Norblin).

В рамките на хотела в Умайд Бхаван гостите могат да изберат сред 64 луксозни стаи и апартаменти. Днес Умайд Бхаван е предпочитано място и за различни частни тържества като сватби, юбилеи, но също така и за конференции, които могат да се провеждат както във вътрешните зали, така и в прекрасната градина.

Върнете се в началото  Съобщение [Страница 1 от 1]

Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите