Всичко за Индия и Боливуд


You are not connected. Please login or register

Водният дворец Джал Махал

Go down  Съобщение [Страница 1 от 1]

1 Водният дворец Джал Махал on Пон 20 Юни 2011 - 3:04

BollyAngel

avatar
Администратор
Администратор
Водният дворец в Джайпур - Джал Махал


[You must be registered and logged in to see this image.]

Водният дворец, известен още като Джал Махал е разположен в град Джайпур (Jaipur) в индийската провинция Раджастан. Името на този забележителен замък идва от факта, че той е красиво разположен сред водата. Водният дворец се отличава със сложната си архитектура. Той е бил издигнат преди около две столетия като място за удоволствия на тогавашния владетел. Днес до водния палат се стига по специално изграден път. Джал Махал е забележителен с това, че първите му три етажа са разположени изцяло под водата, докато днес над водното равнище е останал само един етаж. Дворецът на ветровете е изграден насред езерото Ман Сагар (Man Sagar Lake), като е изграден на основите на предходния палат на Удайпур (Udaipur), където крал Madho Singh I прекарва своето детство.
Днешният Джал Махал е изграден през 18 век. През летните месеци езрото Ман Сагар пресъхва, и само тогава е възможно да се видят всичките четири етажа на целия Воден дворец. Замислен като място за удоволствия и приятно прекарване на кралското семейство Джал Махал е в действителност един от най-впечатляващите дворци в Индия със своята красива и изключително сложна архитектура. През зимните месеци в Джайпур по зеленикавите води на езерото могат да се видят голям брой различни видове мигриращи птици. Наоколо панорамата включва заобикалящите върхове Нахаргарх (Nahargarh Hills). Благодарение на тях преди векове Водният дворец е служел и като ловна резиденция, като владетелите обичали да се забавляват с отстрелването на патици. Водният дворец в Джайпур е отличен пример за индо-моголският архитектурен стил. Особено атрактивна за посетителите е възможността да се насладят на спокойните води на езерото Ман Сагар, докато седят под сложно моделираните, изящно резбовани балкони и сводестия покрив на Водния дворец.
За да достигнете до Джал Махал може да хванете автобус или такси от централната гара. Освен общия транспорт на града, властите в Раджастан са се погрижили да има специални превози за туристите, които да ги отведат директно към тази ограмона забележителност на Джайпур.

Върнете се в началото  Съобщение [Страница 1 от 1]

Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите