Всичко за Индия и Боливуд


You are not connected. Please login or register

Бадринат

Go down  Съобщение [Страница 1 от 1]

1 Бадринат on Чет 17 Юни 2010 - 1:43

BollyAngel

avatar
Администратор
Администратор
Бадринат е свещен индуски град в окръг Чамоли, щат Утаракханд, Индия. Той е най-важният поклоннически център от маршрута Чар Дхам, включващ също Кедарнат, Ганготри и Ямунотри. Бадринат е в Гархвалските хълмове на бреговете на р. Алакнанда на надморска височиня 3133 м. Градът е разположен между планинските вериги Нара и Нараяна в подножието на връх Нилкханта (6560 м). Бадринат е на 301 км северно от Ришикеш и на 233 км от Гаурикунд (изходен пункт за Кедарнатх).

Храмът в Бадринат е основната атракция в района. Според легендата Шанкара е открил голямо изображение на бог Бадринараян направено от камъка салиграм. Той първоначално го поставя в светилище в пещерите близо до горещите извори Тапт Кунд. През 16 век кралят на Гархвал премества муртито (статуята), която представлява бог Вишну седящ в лотосовата поза (падмасана), на сегашното му място. Това е единствения идол на Вишну изобразен в тази поза. Според една легенда един мъдрец нахокал Вишну, когато видял Лакшми да масажира нозете му. След това Вишну отишъл в Бадри, където медитирал дълго време в лотосовата поза.

Храмът е превърнат в будистко светилище, а будистите изхвърлят идола в реката. Шанкара го открива във вира Нарад Кунд, който е предпазен от силата на течението от издадена скала и го поставя в пещерите близо до горещите извори Тапта Кунд. Храмът е ремонтиран неколкократно поради възрастта си и повредите от лавина. През 17 век кралете на Гархвал го разширяват. След значителните щети при земетресението от 1803 г. той е възстановен от краля на Джайпур. Според традицията установена от Шанкара главния свещеник в храма прозихожда от южноиндийския щат Керала. Пак според традицията установена от Шанкара главният свещеник в южноиндийския храм Рамешварам пък произхожда от Утаракханд.

Храмът е висок около 15 метра с малък позлатен купол на върха, дар според преданието от известната кралица Ахалябай от Холкар. Фасадата е направена от камък със сводови прозорци. Широко стълбище води до висока порта с формата на арка, която е главния вход. Архитектурата напомня на будистки храм (вихара). Вътре е голямата зала с колони (мандапа), която води до основното светилище (гарбха грха). Стените и колоните на мандапа са покрити с изящни резби.

[You must be registered and logged in to see this image.]

Върнете се в началото  Съобщение [Страница 1 от 1]

Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите